В реч на митинга "Спасете Америка" пред Белия дом американският президент Доналд Тръмп предупреди републиканците в Конгреса, че ако не го подкрепят, ще ги бие на избори.

"Години наред демократите мамиха на изборите, но и републиканците бяха слаби. На много републиканци помогнах да бъдат избрани. Помогнах на Мич (Маконъл – лидерът на републиканците в Сената). Мога да изброя 24 от тях, но няма да ви досаждам. След като това се случи (изборите): „Ще говоря после с президента“. Това са жалки републиканци. Помнете следното – вие сте по-силни и вие сте истинските хора, които са гръбнакът на нашата страна. Слабите републиканци, харесва ми, ще изполвам този термин. Слабите републиканци поставиха Америка последна. Джо каза, че иска да се оттърве от политиката „Америка първа“. Как може да кажеш нещо подобно? Тези, които не се борят за мен, ще ги бием на изборите". 

Държавният глава обяви, че ще поведе марш към Капитолия, за да подкрепи тези, които са готови да го защитят.

На няколко пъти по време на речта си Тръмп призова Майк Пенс "да спази Конституцията", за да ни "направи всички щастливи". Той увери, че вицепрезидентът би имал повече кураж, ако откаже да се противопостави.

На няколко пъти президентът изброи многократно изобличени лъжи за изборите - за това, че са гласували покойници или че в даден избирателен район е имало много повече регистрирани избиратели от жители. 

Държавният глава отхвърли обвиненията, че Бил Бар и Върховният съд са му подчинени и определи медиите за "врагове на народа", които разпространяват подобни фалшиви новини. Но и допълни:

"Все пак трябва да призная, ако бях на тяхно място, щях да правя същото".

"Спасителите на Америка"

Хиляди симпатизанти на Тръмп се събраха в столицата в подкрепа за кампанията "Спасете Америка", за да протестират предстоящото потвърждаване в Конгреса на резултата от президентските избори в САЩ от ноември 2020 г. Те очакват настоящият държавен глава да говори пред тях малко след 19:00 часа българско време. 

На специално изградената за случая сцена вече говориха мнозина лоялни тръмписти - както политици, така и синовете на президента Доналд-младши и Ерик.

Доналд Тръмп-младши. Снимка АП/БТА

Сред участниците в митинга бе и опозорения генерал Майкъл Флин, когото Тръмп амнистира в началото на декември, след като бившият му съветник се призна за виновен, че два пъти е излъгал ФБР за разговорите си с руски дипломат.

"Застанали сме на кръстопът в американската история", заяви той пред насъбралите се демонстранти. "Тази страна вече се събуди".

Докато "спасителите на Америка" протестираха на фона на Белия дом, Тръмп използва профила си в туитър, за да сипе огън и жупел по адрес на "радикалните леви демократи", "негодниците", които си "играят" със сенатора на Джорджия Дейвид Пърдю и "спящия Чък Тод" (журналист), който "е толкова щастлив, че не може да представи без да се запъне фалшивите резултати от Джорджия".

Все пак Тръмп адресира и придошлите да го подкрепят в столицата в профила си в туитър.

"Вашингтон се пълни с хора, които не искат да видят кражба на победата на изборите от окуражените радикални леви демократи. На нашата страна ѝ писна, повече няма да го понася! Ние ви чуваме (и обичаме) от Овалния кабинет. НАПРАВЕТЕ АМЕРИКА ВЕЛИКА ОТНОВО!"

Привърженици на Тръмп. Снимка АП/БТА

Вотът в Конгреса

Изборите в Джорджия от 5 януари се оказаха кошмарни за Републиканската партия. Демократите не бяха изпращали свой сенатор във Вашингтон през последните 20 години. Сега по всичко личи, че и двамата леви кандидати ще победят. 

Но не това тревожи Тръмп най-много в момента. В 20:00 часа българско време в Конгреса официално ще стартира последната процедура по одобряване на резултата на изборите. Около 140 служители на Републиканската партия обявиха, че ще протестират срещу процеса, което ще доведе до 2 часа дебати в двете камари.

Привърженици на Тръмп. Снимка АП/БТА

Накрая ратифицираните резултати от избирателната колегия ще бъдат гласувани и надеждата на тръмпистите е и двете камари да ги отхвърлят. Това трудно може да се случи, тъй като демократите имат мнозинство в Камарата на представителите, а достатъчно на брой републикански сенатори категорично заявиха, че няма да подкрепят инициативата на лоялните тръмписти. 

Очаквайте продължение.