Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейският съюз не признава резултатите от парламентарните избори във Венецуела и е готов да предприеме нови санкции срещу нейните управници.

Това става ясно от огласено днес изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. То е по повод свиканото вчера Национално събрание. След вота на 6 декември 2020 г. то е контролирано от съюзници на президента социалист Николас Мадуро.

„Изборите бяха проведени без национално съгласие по техните условия. ЕС смята, че те не са изпълнили международните стандарти за прозрачен процес, който да мобилизира венецуелския народ да участва. Липсата на политически плурализъм и начинът, по който изборите бяха планирани и проведени, включително отстраняването на опозиционни лидери, не позволяват на ЕС да признае този изборен процес за надежден, ивклузивен или прозачен, нито позволяват резултатите от тях да бъдат считани за израз на волята на венецуелския народ“, се казва в декларацията.

Според Борел латиноамериканската страна има нужда от политическо решение да прекратяване на сегашната безизходица члез процес на диалог и преговори. Те трябва да доведат до надеждни, инклузивни и демократични процеди, включително местни, президентски и парламентарни избори.

Дипломат номер 1 на Европа обещава ЕС да продължи ангажгимента си към всички участници в политиката и граждансткото общество във Венецуела, стремящи се към връщане на демокрацията, най-вече с Хуан Гуайдо и други депутати от действалото до вчера Национално събрание. То е било последното свободно волеизлияния на народа.

Накрая Жозеп Борел предупреждана, ме ЕС е готов да предприеме нови целеви мерки срещу режима в Каракас.

Довчерашният парламент на Венецуела бе избран през 2015 г. след разгромяваща победа на опозицията. По силата на извънредните си правомощия обаче Николас Мадуро му отне правомощията и създаде Умредително национално събрание, в което мнозинство имаха социалистите и техните съюзници.

ЕС признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела до провеждането на честни избори за държавен глава.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.