Градският съвет на БСП в Пловдив за пореден път влезе в сблъсък с националното ръководство на партията. Повод за това стана вчерашното решение на изпълнителното бюро на БСП да предложи на националния съвет да изключи Георги Гергов от партията. Сред мотивите за предложението са грубо нарушаване на уставни норми, уронване на престижа на партията и др.

В декларация градският съвет на БСП в Пловдив заявява, че снема политическото доверие от националното ръководство на партиятта. Заместник-председателят на градската организация в Пловдив Нина Чавдарова обясни, че Гергов не може да бъде изключен, защото е напуснал националния съвет, а според устава на БСП партиец може да бъде изключен само от органа, в който членува.

Мотивите на пловдивските социалисти за снемане на доверието към националното ръководство са системно нарушаване на устава, некомпетентно ръководене на БСП и целенасочено създаване на конфликти, зад които личи стремеж към отслабване на партията. Те изтъкват, че в годината на два важни избора това поведение гарантира поредна загуба за БСП, което е предателство към традициите и принципите на 130-годишната ни история.

Пловдивската организация на БСП, която е втора по големина в страната, остро реагира на възприетата от националното ръководство практика да съобщава за взети решения през медиите. Според тях социалистите от областта и страната не могат и не бива да останат безучастни срещу това арогантно погазване на уставните принципи и норми.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред БНР, че не става дума за всички пловдивси социалисти, а само за градския съвет в Пловдив.

"Пловдивските социалистите са се произнесли. Имаме техните становища, в резултат на което взехме това решение. Становището им не е ласкаво за състоянието на партийната организация в Пловдив", каза Нинова.

Тя очаква националният съвет да пподкрепи предложението на изпълнителното бюро.

"Ще има ред, Устав и еднакви правила за всички, независимо кой как се казва. Когато имаш заявка да управляваш България, да има ред и еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо със себе си, вътре в партията", заяви Нинова.

Според нея с нейния пряк избор за председател е сложен край на вътрешнопартийното напрежение.

"Ние направихме най-демократичния избор не просто за човек, а за линия на поведение на партията, за политики на партията. Чрез избирането ми редовите социалисти потвърдиха, че това, което правим като политика, е тяхната воля и желание", заяви Нинова.

Нинова и Гергов са в открит конфликт от години, въпреки че той и организацията на левицата в Пловдив и областта я подпрепи при първоначалното й избиране срещу бившия председател Михаил Миков. Гергов бе част от първото Изпълнително бюро на Нинова, но бе отстранен след т.нар. ЦУМгейт. Оттам нататък отношенията само се изостряха. Нинова публично настояваше Гергов сам да си тръгне от партията.