Руският президент Владимир Путин обсъди с канцлера на Германия Ангела Меркел възможността за "съвместно производство на ваксини" срещу коронавируса.

Това съобщи днес Кремъл в момент, когато Москва търси начини да разшири възможностите си в тази сфера, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двамата държавни глави разговаряха по телефона за "въпроси около сътрудничеството в борбата с коронавирусната пандемия" и "акцентът бе поставен върху евентуалните перспективи за съвместно производство на ваксини", информира Кремъл в комюнике.

Според него са договорени контакти по темата между ресорни ведомства от двете страни.

Путин и Меркел обсъдиха освен това уреждането на конфликта между силите на Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна, до голяма степен замразен след подписването на мирни споразумения през 2015 г., но стигнал до политическа безизходица.

В края на миналата година бе съобщено, че фармацевтичната компания AstraZeneca ще проведе съвместно изследване с руския научен център "Н. Ф. Гамалея", Руския фонд за преки инвестиции и групата "Р-Фарм" с идея да комбинира собствената си ваксина срещу коронавируса с руския препарат "Спутник V". 

Програмата предвижда оценка доколко е безопасно и създава ли имунитет комбинираното прилагане на двете ваксини. В изследванията ще участват доброволци над 18-годишна възраст, посочи британско-шведската компания.