"На 28 март са изборите, няма защо да се търсят оправдания. Ако някой на президента му е казал 28 март, той го е изговорил и сега се чуди как на база на медицински специалисти да отмени изборите. Ако е искал да ги отменя, това е в неговите правомощия, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза, е грозно, защото такъв човек в света няма. Икономическата прогноза е октомври месец светът да започне да се възстановява."

Така премиерът Бойко Борисов коментира на живо от Велико Търново - чрез излъчване във фейсбук, случилото се на срещата, инициирана от държавния глава Румен Радев със здравните власти заради предстоящия парламентарен вот. Срещата бе днес, като здравният министър на няколко пъти призова първо Радев да обяви дата, а медицинският протокол да се нагоди според нея. Държавният глава обаче настоя първо да чуе мерките и тогава да вземе решение за указа. Като тук не става въпрос за "отмяна" (по Борисов), а за отлагане - с до два месеца - каквото право президентът има по конституция.

"Учудвам се, че днес президентът е говорил на тази тема. На 28 март имаме обявена дата за избори. За тази дата се готвим и подготвяме медицинския протокол навсякъде. Ако можеше някой да даде прогноза какво ще се случи до 28 март, той щеше да е шеф на СЗО, макар че и те не знаят. Виждаме, че съседите и в Европа са в пълен локдаун. Към днешна дата пуснахме учениците до 4-ти клас и следващия четвъртък, ако данните са добри, ще помислим за темата за до 12-и клас. Това е, което правим. Никой не може да даде точна прогноза. Надяваме се с повече оптимизъм март месец да е по-спокойно положението", заяви Борисов. 

 

Очаквайте подробности.