Властите на Северна Корея са изпратили запитване за доставка на партида ваксини срещу новия коронавирус до Глобалния алианс за ваксини и имунизации. 

Това съобщи днес агенция Киодо, като се позова на дипломатически източници, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

На 3 януари Корейската централна телеграфна агенция информира, че Пхенян е засилил мерките, насочени срещу разпространението на заболявания в страната.

Южнокорейската агенция Йонхап съобщи на 22 декември, че според доклад на СЗО КНДР не е регистрирала нито един заразен с коронавируса от началото на пандемията. Севернокорейските власти неведнъж са заявявали, че в страната няма нито един инфектиран единствено защото те бързо са затворили границите и са наложили строги карантинни ограничения, напомня ТАСС.

Припомняме, че дълго време режимът в Пхенян се правеше, поне публично, че вирусът на практика не е успял да достигне до най-затворената страна в света. Пропагандата бе особено активна до средата на септември на миналата година, когато се твърдеше, че умелата работа на властите не е позволила на вируса да премине границата, нищо че сухопътната такава с Китай остана отворена през целия януари. Тя е дълга цели 1400 км. 

Все пак трябва да се признае, че всички други входове за чужденци бяха затворени рано, а държавната телевизия често посочва какво трябва да правят гражданите, за да се предпазят.