Когато предишната криза от 2009 година удари финансовите пазари и световната икономика, най-големите страни по света действаха не по-различно от сега - те просто теглеха големи дългове през облигации с матуритет от 10 години и подкрепиха своите граждани и бизнеси. 

Сметката от тези действия обаче ще дойде през тази година и изчисленията на Bloomberg показват, че страните от Г-7* и някои от най-важните ключови развиващи се пазари ще трябва да погасят цели планини от дълг. Накратко - става дума за цели 13 трилиона долара, разпределени между няколко държави. Очаквано най-голям е делът на САЩ - цели 7,7 трилиона долара. 

Следва Япония, която трябва да покрие 2,9 трилиона долара. Китай - 577 милиарда долара. Що се отнася до Европа, там първенците в задлъжнялостта са ясни от години. Италия има да върне "само" 433 млрд. долара, докато Франция "изостава" с едва 348 млрд. долара. Германия ще трябва да се бръкне с 325 млрд. долара.

Според повечето анализатори обаче шокиращите суми не са особен проблем. Всички тези държави могат да разчитат на собствените си централни банки и на инвеститорите, които в тежки времена обичат да се спасяват в "железните" облигации на развития свят. Централните банкери пък нямат никакво намерение да променят ниските лихви, нито да спрат да печатат. 

*Групата на седемте, съкратено Г-7, е група от 7 икономически най-големи държави –  Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония, които заедно представляват около 65% от БВП в света.