Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Когато предишната криза от 2009 година удари финансовите пазари и световната икономика, най-големите страни по света действаха не по-различно от сега - те просто теглеха големи дългове през облигации с матуритет от 10 години и подкрепиха своите граждани и бизнеси. 

Сметката от тези действия обаче ще дойде през тази година и изчисленията на Bloomberg показват, че страните от Г-7* и някои от най-важните ключови развиващи се пазари ще трябва да погасят цели планини от дълг. Накратко - става дума за цели 13 трилиона долара, разпределени между няколко държави. Очаквано най-голям е делът на САЩ - цели 7,7 трилиона долара. 

Следва Япония, която трябва да покрие 2,9 трилиона долара. Китай - 577 милиарда долара. Що се отнася до Европа, там първенците в задлъжнялостта са ясни от години. Италия има да върне "само" 433 млрд. долара, докато Франция "изостава" с едва 348 млрд. долара. Германия ще трябва да се бръкне с 325 млрд. долара.

Според повечето анализатори обаче шокиращите суми не са особен проблем. Всички тези държави могат да разчитат на собствените си централни банки и на инвеститорите, които в тежки времена обичат да се спасяват в "железните" облигации на развития свят. Централните банкери пък нямат никакво намерение да променят ниските лихви, нито да спрат да печатат. 

*Групата на седемте, съкратено Г-7, е група от 7 икономически най-големи държави –  Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония, които заедно представляват около 65% от БВП в света.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.