Българка и бивша олимпийска надежда от игрите през 1992-ра е банковата служителка на “Креди суис“, която единствено бе обвинена за пране на пари в особено големи размери в най-дълго разследвания скандал в Швейцария – този около наркобарона Брендо.

Банката бе обвинена от швейцарската прокуратура, че не се е предпазила от забъркване в пране на пари на българско-италианската мафия. „Креди суис“ отрече да е нарушила каквото и да било. Според обвинението италианско-български картел за разпространение на кокаин е изпрал 140 милиона франка чрез различни сметки на „Креди суис“.

Това е най-дългото разследване в швейцарската история, писаха критично медиите в алпийската държава по този случай. То започва през април 2008 година срещу един български борец, който живее в кантона Валис. Имената на българите не се споменават, но един от знаковите борци у нас, който е замесен в криминални сделки и се знае, че живее в Швейцария, е Маджо. Не е известно обаче срещу него да е заведено дело.

През 2009 година водещият прокурор по това разследване разширява обвинението и със спортистката от България, която участвала на олимпиадата през 1992 година и след това се преместила в Швейцария.

Първоначално неназованата българка започва работа в банка UBS. Въпреки че няма подходящо образование за това, родената през 1971 година олимпийсска надежда, е наета заради „добрите си контакти в Източния блок“. Задачата й е да привлича „богати хора с капитал, който да бъде съхраняван в швейцарската банка“.

Прокуратурата обвинява българката не само в пране на пари, но и в принадлежност към организирана престъпна група.

По това време тя е на 36 години и току-що е родила.

Българката се е прехвърлила от UBS в „Кредит суис“ през 2004 година. Банката защити своята сътрудничка, като посочи, че в периода, който прокуратурата разследва – 2004-2007 година, нейната служителка все още разполага само с базови финансови познания и не носи отговорност, която да й позволи да подпомага пране на пари и прехвърляне на пари от сметка в сметка.

По тази причина и тя е зачислена в един тим с опитни финансисти. За всяка транзакция се изисква подпис на опитен финансист и втори подпис на някой началник, уточняват още от банката. Никой от колегите на българката обаче не е обвинен, въпреки че всяка финансова операция от този период е правена съвместно.

„Това създава впечатлението, че прокуратурата иска да намери просто жертва и тя да представлява възможно най-малка заплаха“, допълва и адвокатът на българката Грегоар Манжо пред медиите.

Факт е, че българката е най-ниското йерархично ниво в консултантския отдел на банката. Адвокатът е убеден, че прокуратурата има нужда на подсъдимата скамейка от физическо лице, за да може да развие обвинението си в пране на пари и срещу юридическото лице – банката. След толкова много години усилия обаче, единственото, което могат да покажат е, един напълно незначителен служител без протекции, но и без правомощия, твърди той.

Адвокатът е успял дотук да обори и единствената улика срещу българката. За добре свършена работа според прокуратурата тя е получила бонус от общо 110 000 франка в рамките на три и половина години.  Оказва се обаче, че сумата е погрешно сметната и става дума за 66 000 франка. Адвокатът обаче смята, че реалният бонус е бил само 10 000 франка. От това дали прокуратурата ще успее да докаже, че сумата на бонуса е по-голяма, зависи цялото дело срещу „Креди суис“. За да може да се докаже пране на пари, е важно какъв е размерът му. При сума от 10 000 франка, престъплението е незначително и е с изтекла давност. За да е от обществено значение, сумата трябва да надвишава 100 000 франка. Тогава давността е 15 години.

Междувременно българката е напуснала „Креди суис“ и работи в друга финансова институция, вече не банка, а във финансово дружество в Цюрих. Според адвоката тези 12 години следствия са увредили сериозно здравето й и наскоро тя е претърпяла нов срив. Процесът по случая се очаква обаче да е най-рано през есента.

На него няма да видим Брендо или съпругата му, тъй като прокуратурата няма доказателства, с които да ги задържи достатъчно дълго.