Комитетът за държавна сигурност (КГБ) на Беларус е планирал убийства на противници на президента Александър Лукашенко в чужбина, само едно от които е осъществено, пише днес в ексклузивна публикация базираната в Брюксел европейската платформа "ИЮ обзървър" (EU Observer).

Авторът Матю Ретман се позовава на тайно направен запис от секретно заседание на ръководството на комитета начело с неговия тогавашен председател Вадим Зайцев на 11 април 2012 г., до който редакцията е получила достъп чрез сигурно приложение. Според публикацията Игор Макар, беларуски опозиционен активист, първоначално се е сдобил с 24-минутния нелегален запис и го е изпратил на "ИЮ обзървър", се казва в публикацията. Изданието публикува звуков файл на записа, както и негови стенограми на руски и на английски.

От разкритията се разбира, че Лукашенко е отделил в специален безотчетен фонд $1,5 млн., за да финансира секретни операции на своя КГБ в Германия, в които е трябвало да бъдат ликвидирани Олег Акаев (бивш директор на затвор), Владимир Бородач (пенсиониран полковник) и Вячеслав Дудкин (бивш шеф на антикорупционно звено). На въпросното заседание е обсъждан и атентат срещу Павел Шеремет, роден в Беларус журналист, който тогава е живеел в Русия.

От разговора се разбира, че задачата е била убийствата на първите трима да бъдат извършени максимално дискретно, без да оставят никакви следи към беларуския КГБ, а убийството на Шеремет трябвало да бъде показно и да послужи за назидание на противниците на режима. Той загива при експлозия по време на пътуване до Киев, Украйна, през 2016 г.

"Президентът (Лукашенко) чака тези операции", се чува да казва в записа Зайцев, който е напуснал КГБ същата година и сега е шеф на беларуската телевизия "Космос тв". "За мене е важно никой никога да не си помисли за КГБ. "Ясно е как бихме могли да удавим или да застреляме някого. Ясно е. Но как да предизвикаме случайна експлозия, как да започнем палеж и да не оставим следи, убийство и подобни неща - това не е ясно."

Макар че бивш офицер от специалните сили на Беларус, който сега се укрива на неуточнено от публикацията място в Европа, е заявил пред Ретман, че записът е автентичен и че той е готов да свидетелства пред беларуски съд в евентуално дело за престъпления, извършени от режима на Лукашенко. "ИЮ обзървър" цитира експерт от НАТО, който потвърждава, че гласът е на Зайцев след сравнение с негови публични изказвания, които са записани на платформата ютюб. Специалист от университета на американския щат Колорадо, цитиран в материала, казва, че техническото качество на записа е твърде лошо, за да бъде направено гласово разпознаване. Освен това личи, че той е редактиран, вероятно за да бъдат заличени следи, по които КГБ биха могли да открият "къртицата" в своите редове. Експертите, консултирали "ИЮ обзървър", обаче не откриват следи от аудиоманипулация. 

Макар преди осем години да е споделил записа с американски дипломат в Европа, когото е отказал да назове по име пред "ИЮ обзървър" с надеждата, че така ще предпази от атентат Алкаев, с когото са били приятели. Алкаев, с когото платформата се е свързала, е потвърдил пред нея, че германската  полиция го е предупредила с писмо, че животът му е в опасност, предложила му е среща за уточняване на мерки за сигурност и го е посъветвала да не напуска страната. 

Алкаев е потвърдил разказа на Макар, пише Ретман и според него още един беларуски източник, пожелал анонимност, е изразил готовност да свидетелства пред съда в евентуално дело по случая.