Американският сенатор Тед Круз заяви в събота, че ще води акция на близо дузина републикански сенатори, които смятат да оспоря победата на новоизбрания президент Джо Байдън, когато резултатите от гласуванео в Избирателната колегия бъдат представени в Конгреса на 6 януари - до голяма степен символичен ход, който практически няма шанс да попречи на Байдън да встъпи в длъжност, предаде Ройтерс.

Агенцията отбеляза, че Круз предприема усилията си напук на републиканските лидери в Сената. Според последните удостоверяването на резултатите от изборите е до голяма степен церемониално и те ще се постараят да избегнат продължителен дебат по въпроса.

Круз, сенатор от Тексас, и още десет негови колеги, съобщиха, че възнамеряват да гласуват против признаването на гласове от щатите, в които сегашният президент Доналд Тръмп оспори резултатите. Те заявиха, че Конгресът трябва незабавно да назначи комисия, която да проведе спешен 10-дневен одит на резултатите от изборите в тези щати.

Все още не е ясно в кои щати 11-те ще предложат одит. 

Демократите и някои умерени републиканци определиха хода на сенаторите като недемократичен. Говорителят на кампанията на Байдън Майкъл Гуин отхвърли поведението им като театър, който не е подкрепен с никакви доказателства.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс подкрепи намерението на 11-те републикански сенатори. Пенс ще председателства заседанието на 6 януари, защото според американската конституция той е и председател на Сената.

Според вестник "Хил", който се позовава на началника на кабинета на Пенс Марк Шорт, вторият човек в държавната йерархия на САЩ "споделя безпокойството на милиони американци от фалшификациите и нарушенията на изборите".

"Вицепрезидентът приветства усилията на членовете на Камарата на представителите и на Сената да задействат своите правомощия по закон за подаване на възражения и предоставяне на данни (за нарушения на изборите) на Конгреса и на американските граждани", се казва в текста.

По данни на Си Ен Ен около 140 съпартийци на Пенс и Тръмп в Камарата на представителите възнамеряват да протестират срещу решението на колегията.