Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Унгария ще купува ваксини срещу COVID-19 или чрез механизма за доставки на Европейския съюз, или пряко от Китай, защото Русия не разполага с достатъчен капацитет за производство на ваксини, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на шефа на кабинета на премиера Виктор Орбан.

Унгария взе участие в тестовете и получи малки пратки от руската ваксина "Спутник-V", което хвърли в смут европейците, че тя ще заобиколи "европейския механизъм за одобрение на новите ваксини.

"Русия има недостатъчен производствен капацитет", каза Гергей Гуяш в интервю за телевизия АТВ, което е качено и на сайта ѝ.

Той добавя, че Унгария е доволна от участието си в изпитанията на руската ваксина, но за големи доставки на ваксини тя ще трябва "да бъде част от процедурата в ЕС или да внася от Китай".

Изявлението на Гуяш е първата ясна индикация, че руски ваксини няма да се използват за масови ваксинации в Унгария.

Премиерът Орбан каза неотдавна, че Унгария не изключва никакъв канал, по който може да си осигури ваксини, и изпрати експертни екипи в Русия, за да наблюдават процеса на производството. Будапеща се съгласи също така да участва в тестването на руската ваксина.

Неговото правителство също е поело ангажимента да разчита на одобрението на Европейската агенция по лекарствените средства за ваксините, които използва, и неведнъж посочи, че ще използва собствени експерти за тестване и одобрение, което е временна опция за страни членки на ЕС при извънредни ситуации.

Малко по-късно обаче Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) опроверга информацията в медиите, че Унгария се е отказала от ваксината "Спутник V". Необходимите количества щели да бъдат доставени в Унгария в периода януари - март, заявил пред ТАСС говорител на фонда.

"Унгария вече получи първата партида ваксини на 28 декември, готови сме да доставим цялото нужно на Унгария количество ваксини между януари и март 2021 г. РФПИ работи заедно с регулаторните органи (в Русия) за получаване на разрешение от регулаторните органи в Унгария", заявил събеседникът на ТАСС.

РФПИ добави, че днешната "статия на Ройтерс, че Унгария е решила да не поръчва ваксината "Спутник V" представлява пореден пример за фалшиви новини в авторитетни медии".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.