Китайският здравен регулатор е дал вчера условното си одобрение за короновирусна ваксина, разработена от държавната компания "Синофарм" (Sinopharm), предаде Асошиейтед прес.

Ваксината, която се поставя в две дози, е първата одобрена за обща употреба в Китай. Страната започва да ваксинира 50 милиона души преди Лунната нова година през февруари.

Условното одобрение означава, че изследванията продължават и компанията ще трябва да представи още данни за действието на ваксината и доклади за страничните ѝ ефекти, когато тя вече е на пазара. 

Ваксината е разработена от Пекинския институт за биологични продукти, поделение на държавния конгломерат "Синофарм". Компанията съобщи вчера, че според предварителните данни от последния стадий на изпитанията ваксината е показала 79.3% eфикасност.

 
Ваксината на Sinopharm  на поточната линия. Снимка АП / БТА

Ваксината е деактивирана, което означава, че отгледан в лабораторни условия вирус е после умъртвен и се инжектира на пациента, за да предизвика имунна реакция. Тя е една от най-малко още пет ваксини, които се разработват понастоящем в Китай. 

 

Междувременно главният американски специалист по заразните болести д-р Антъни Фаучи каза, че очаква САЩ да имат колективен имунитет срещу коронавируса, който да позволи "някакво подобие на нормалност" до есента на 2021 г., предаде Ройтерс.

Фаучи говори в онлайн дискусия за пандемията с губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, който съобщи, че новият, по-заразен щам на коронавируса, установен първо във Великобритания е бил открит и в неговия щат, след като ден по-рано беше регистриран в Колорадо. Нюсъм каза, че вариантът B.1.1.7 на коронавирус е бил потвърден у пациент в Южна Калифорния. Той не даде повече подробности.

В Китай също бе регистриран случай на новия щам на коронавируса, предаде Франс прес. Става дума за 23-годишна студентка, която се върнала у дома в Шанхай от Великобритания на 14 декември, съобщи китайският център за контрол и превенция на заболяванията, цитиран от агенцията.

Японското правителство може да обяви в страната извънредна ситуация, ако властите не успеят да поемат контрол върху стремително растящото разпространение на коронавируса. Това съобщи днес в Туитър Ясутоши Нишимура - държавен министър по икономическата и фискалната политика, предаде ТАСС.

Епидемиологичната ситуация в Япония се влошава от ноември, а през декември рекордите по брой заразени и починали на денонощие редовно бяха обновявани. Общият брой на инфектираните надхвърли 230 000, а смъртните случаи вече са над 3400.

Медиците в Токио регистрираха днес над 1300 заразени с коронавируса за денонощие - за пръв път от началото на пандемията. Това съобщи телевизия Ен Ейч Кей.

Ако прирастът на нови случаи не спадне, в течение на следващите 2-3 седмици ще бъде зает целият резерв от 4000 болнични легла в столицата, предупреди експертна група към градската управа. 

Южноафриканските власти съобщиха днес да рекорден дневен ръст на случаите на COVID-19 - 17 710 (33 процента от направените тестове). Предишният максимум от около 14 500 бе регистриран преди няколко дни. Към днешна дата кумулативният брой на потвърдените случаи на COVID-19 е 1 039 161, съобщи министерството на здравеопазването. Броят на смъртните случаи нараства средно с близо 500 през последните дни, като общият им брой надхвърля 28 000, предаде Ройтерс.