На 4 януари у нас ще пристигнат още 20 хиляди от ваксините на Pfizer/BioNTech. Те ще бъдат доставени със самолет на летище София и оттам ще започне разпределението им по отделните области. Това каза пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. И допълни, че в следващите месеци от този медикамент страната ни ще получава по 150 000 - 200 000 броя на месец.

„Ваксината на Moderna върви по петите на тази на Pfizer. Точните количества на доставки ще станат ясни, когато бъде получено разрешение за използването ѝ в Европейския съюз. След това вероятно ще бъдат одобрени още няколко ваксини”, каза още доц. Кунчев.

Според него „никак няма да е лесно да се менажира процесът по доставка на толкова много ваксини“, но това щяло дададе възможност за избор на хората коя ваксина да си поставят.

Кунчев заяви, че масивна информационна кампания за имунизацията все още не е започнала, тъй като все още не са налични достатъчно ваксини за масово прилагане.

Експертите прогнозират, че началото на края на пандемията ще настъпи, когато броят на ваксинираните у нас достигне 2 милиона. Доц. Кунчев е категоричен, че това ще се случи до лятото на 2021 г., ако хората продължат да имат желание за имунизация.

„Тя е единственият начин да се справим с това зло”, категоричен е специалистът.

По темата за разхлабването на мерките доц. Кунчев заяви, че преди да се случи това трябва да бъде изготвен пълен анализ на ситуацията в първите седмици от текущия частичен локдаун. Експертът е категоричен, че моловете остават затворени не за да се пречи на хората да пазаруват, а защото това са места за социални контакти.