Лидерът на републиканското мнозинство в Сената на американския Конгрес Мич Макконъл отложи гласуването по предложението на президента Доналд Тръмп за увеличаване на индивидуалните помощи за американците, засегнати от коронакризата, от 600 на 2000 долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Предложението на Тръмп за увеличение на помощите разполага с подкрепата на демократите в Сената, но Макконъл обвърза приемането му с други две мерки, на които демократите се противопоставят. По този начин най-вероятно и трите мерки няма да бъдат одобрени от горната камара на американския Конгрес.

Макконъл обвърза предложението за увеличаване на помощите с предложение за промени в законодателството във връзка със социалните мрежи и с предложение за разследване на сигурността при произвеждането на избори, ключов въпрос за Тръмп, който твърди, че загубата му на президентските избори в САЩ миналия месец се дължи на измами. Повечето демократи са против промени в законодателството за големите технологични компании и не биха подкрепили каквато и да било мярка, която да придаде легитимност на твърденията на Тръмп за изборни измами.

Част от сенаторите републиканци одобряват предложението на президента за помощите, но други са против, като изтъкват, че евентуалното увеличаване на помощите ще се отрази негативно върху данъкоплатците.

Президентът Тръмп призова републиканците да подкрепят предложението му за увеличаване на размера на индивидуалните помощи.

Той също така поиска от съпартийците си да подкрепят наложеното от него вето върху бюджета за отбраната на САЩ за финансовата 2021 година.

Американският лидер разкритикува републиканците във връзка с опитите им за преодоляване на ветото му. За преодоляване на президентското вето е необходимо мнозинство от две трети от Камарата на представителите и Сената. Камарата на представителите гласува в понеделник за преодоляване на ветото. Очаква се днес Сенатът да гласува по процедурни въпроси във връзка с ветото, което да позволи преодоляването му по-късно тази седмица или през уикенда, отбелязва Ройтерс.