Доцент Атанас Мангъров отрече в ефира на бТВ тази сутрин, че е обещавал на Бойко Борисов да се ваксинира срещу коронавируса, при това бил готов да го направи публично. Премиерът заяви това вчера.

Мангъров няма да приеме първата ваксина и изтъкна две причини за това.

„Не съм се ваксинирал и няма да го направя по две причини - едната е, че имам антитела, защото изкарах вируса безсимптомно, рече доцентът. - Аз съм сред тези 80% от хората, които са изкарали този вирус и човек като мен, чиято имунна система се е сблъскала с антигенната цялост на този вирус, няма нужда да се ваксинира.“

Другата причина - първата ваксина на "Пфайзер" и "Бионтех" още е недостатъчно изпитана и според него да се въвежда в масова употреба е много рисковано. 

„Клиничното проучване на тази ваксина е започнало на 29 април тази година и е вкарана в употреба в края на ноември месец. Това са седем месеца. Ваксината за рака на шийката на матката е създадена от 1981 г. до 2006 г. и за нея още има резерви“, обясни Мангъров.   

Той посочи, че е „за“ ваксините и самият той е ваксинирал няколко стотин души, но трябва да има основания, да се прави такова нещо. Ваксинирал се е с въпросния препарат срещу рака на шийката на матката и предложи да го направи и на водещия Антон Хекимян, като не обясни с каква превенция.

„За да се спре епидемията, трябва да се достигне до колективен имунитет. Единият начин, който го играем в момента, човек се заразява, образува си антитела и не се разболява вече", изрече за пореден път една от тезите си шефът на отделение в "Инфекциозна болница".

"Вторият начин е като се направи ваксина, само че тази ваксина е нова и има много рискове, които няма как да се установят за три-четири месеца“, допълни доц. Мангъров. 

Той отправи съвет към всички хора, които са в рисковата група, да се ваксинират. Пред тях стоят две възможности - да се разболеят с всички произтичащи рискове или да поемат риска за ваксината.

"Целта на ваксината е да се предпазят хората да се разболеят от това нещо, всеки, който го е страх, да вземе да се ваксинира", отбеляза все пак лекарят.