Заради индивидуалната грешка на един от ваксиниращите в германския град Щралзунд 8 души от персонала в местен старчески дом са получили петкратна доза от ваксината. Инцидентът е станал в неделя и седемте жени и един мъж са откарани за наблюдение в болница. Засега имат само леки грипоподобни симптоми, които се очаква да отшумят.

По-големи дози от ваксината почти нямат странични ефекти, като те се ограничават само именно в грипоподобно състояние з аняколко дни, обявиха местните власти след допитване до фирмата производител.

BionTech днес също направиха специално изявление по случая.

Те обявиха, че още в първата си фаза от тестването на ваксината са давали високи дози от нея на здравните доброволци, като са стигали дори до 100 микрограма, преди да определят коя е най-ефективната дозировка. Няма странични реакции при по-висока доца от ваксината, това е установено и от тестовете, потвърдиха те. В най-лошия случай за няколко дни се появяват грипоподобните симптоми.

Обичайната доза за ваксиниране сега е 30 микрограма. BionTech подчертаха отново, че шишенце с ваксина съдържа няколко дози, а не една и това го пише в указанията.