Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за отхвърляне на наложеното от президента Доналд Тръмп вето върху проектобюджета в областта на отбраната в размер на 740 милиарда долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Сега съдбата на бюджета е в ръцете на Сената, който се очаква да гласува днес, посочва ТАСС. Ако Сенатът подкрепи действията на Камарата, това ще бъде първият път, в който вето на президента Тръмп се отхвърля, отбелязва Ройтерс.

Бюджетът за отбраната за финансовата 2021 г. в частност предвижда и санкции срещу Русия заради проектите за газопроводи "Северен поток-2" и "Турски поток", припомня ТАСС.

Тръмп блокира законопроекта с бюджета на 23 септември. "Документът не включва важни положения за националната сигурност, съдържа точки, които са обидни за нашите ветерани и за военната история, противоречи на усилията на администрацията за осигуряване на първостепенно положение на САЩ в областта на националната сигурност и външната политика", се казваше в уведомлението на президента към Камарата на представителите относно блокирането на проектобюджета. В уведомлението проектобюджетът за отбраната и разпоредбите му бяха дефинирани от Тръмп "като подарък за Китай и Русия".

$2000 на американец 

По-рано Камарата на представителите одобри инициативата за увеличаване на помощите, които да се изплащат на гражданите в рамките на мерките за стимулиране на националната икономика. Помощите бяха увеличени от 600 долара на 2000 долара, за което настояваше Тръмп.

В подкрепа на инициативата се обявиха 275 членове на Камарата. Против гласуваха 134 членове. Сега предложението отива в Сената, където изходът от вота не е ясен. Очаква се републиканците в Сената да се противопоставят на идеята за увеличение.

Индивидуалните помощи са заложени в плана за стимулиране на икономиката в размер на 900 милиарда долара. Миналата седмица Конгресът одобри този план заедно с бюджета в размер на 1,4 трилиона долара

Байдън се оплаква, че го държат на тъмно в ключови области

Настоящата администрация прави спънки на гладкия преход във властта, особен по въпросите, свързани с отбраната, заяви снощи избраният президент Джо Байдън, цитиран от световните агенции.

"Точно сега ние не получаваме цялата информация, от която се нуждаем от отиващата си администрация в ключови области, свързани със сигурността", заяви Байдън и определи това като безотговорност.

Той каза, че някои ведомства са оказали съдействие при предаване на пълномощията, но в други, на първо място министерството на отбраната, има пречки от страна на политическото ръководство на ведомството.

"На много ведомства, които са жизненоважни за нашата безопасност, са нанесени огромни щети. Много от тях са опустошени що се касае до наличие на персонал, възможности и състояние на моралния дух", заяви Байдън.

Той каза още, че следващата американска администрация ще се заеме с осъвременяване на приоритетите в областта на отбраната, за да противодейства на стратегическите предизвикателства от страна на Русия и на Китай. По думите му Вашингтон не трябва да продължава да прави излишни инвестиции в остарели системи, разработени за противодействие на заплахи от миналото.