Значим ден за Университетска болница „Лозенец“. Така определя днешния 18 ноември директорът на болницата, декан на Медицинския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и национален консултант по трансплантология проф. д-р Любомир Спасов. На тази дата точно преди 10 години той извърши първата у нас чернодробна трансплантация.

Благодарение на уменията на известния български хирург и под ръководството на проф. Масимо Малаго от Университетската Хирургическа клиника в Есен, Германия, 7-месечната тогава Памела получи част от черния дроб на баща си. И днес расте като здраво и щастливо дете, превърнала се в символ на успешните трансплантации в България.

Стартът на българската чернодробна трансплантология е даден с най-сложната възможна операция - присаждане на орган от жив донор. Две операции, два живота, две тежки отговорности, припомня днес проф. Спасов. Който не спира, след като е покорил един връх, защото вярва, че той би бил безсмислен, ако няма продължение във времето.

В професионален смисъл за него това е изграждането на академичната школа, обучението на последователи, на бъдещите поколения, сред които са днешните студенти на Медицинския факултет на Софийския университет.

Екипът на болница „Лозенец“ успя да докаже, че всяко добро дело и всяка добре поставена цел могат да бъдат успешни, само ако сме обединени и като граждани, и като професионалисти, и като хора, гордее се проф. Спасов.