Еврокомисията предложи създаването на Резерв за приспособяване към „Брекзит“ в размер на 5 милиарда евро.

Той бе договорен от Европейския съвет през юли. Целта му е смекчаване на икономическите и социални последици в страните членки и най-засегнатите сектори в резултат на „Брекзит“ до края на преходния период на 31 декември.

Резервът е инструмент извън таваните на бюджета на Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г.

Той е в подкрепа на бизнеса и заетостта в тези сектори и ще подпомогне регионите и общините, включително засегнатите от риболовната дейност в британски води. Той също така е в помощ на публичната администрация за правилното функциониране на границите, митниците, санитарния и фитосанитарния контрол, както и за гарантиране на основните услуги за засегнатите граждани и фирми.

Инструментът ще покрива разходите във всяка страна членка на ЕС за срок от 30 месеца. Сумата ще бъде отпусната на два пъти. Огромната част от нея ще дойде във вид на предварително финансиране през 2021 г., като тя ще бъде изчислена въз основа на очаквания ефект от преходния период върху икономиката на всяка държава. Ще бъдат взети предвид относителната степен на икономическата интеграция с Великобритания, включително търговията със стоки и услуги, и отрицателните последици за риболовния сектор. През 2024 г. ще последва по-малък транш като допълнителна подкрепа. Това ще стане в случай, че настоящите разходи ще надвишат първоначалната сума. За да получи пари от Резерва, страните членки трябва да докажат пряката връзка между претенциите си и „Брекзит“.

Предложеният регламент трябва да бъде одобрен от Европарламента и Съвета на ЕС.