1. Тайната към щастието е да даваш

Това е времето от годината, когато се събираме със семействата си и си даваме подаръци, а с ядене се докарваме до малка кома, казваме си неща като "Весела каквото там" и "Много щастливи работи".

Практиките за подаряване са вездесъщи във всяка култура по света. Всъщност може да кажете, че цялото празнично нещо е просто раздуто извинение за хората да си дават предмети. Има смисъл в това. Подаряването генерира социално единение, сближава хората и прави всеки малко по-щастлив.

В изследванията, посветени на щастието, има много открития, които аз понякога наричам "изненадващи, но все пак неизненадващи". Например, фактът, че хората, които печелят от лотария, не стават по-щастливи след печелбата. Това е едновременно изненадващо и напълно неизненадващо, когато си дадете сметка как повечето спечелили от лотарията харчат парите си. Фактът, че родителите на малки деца, са относително по-малко щастливи от средностатистическия човек, е едновременно изненадващ и напълно неизненадващ. Само си спомнете колко малко спят тези хора.

Друго от тази група на "изненадващи, но все пак не изненадващи" открития е, че харченето на пари за други хора ви прави по-щастливи, отколкото ако ги харчете за себе си. Да, доста изненадващо, ако си помислите колко страхотно ще ви стоят тези нови обувки, но е напълно неизненадващо, когато си спомните радостта върху лицето на някого, за когото ви е грижа.

Но има нещо още по-изненадващо - изследванията показват, че харченето на пари за други хора ви прави по-щастлив, дори и когато става дума за напълно непознати.

Да, недискриминиращият алтруизъм е всъщност много полезен за психическото ви здраве и емоционалното ви добруване, както и за здравето и доброто състояние на другите. Даването на подаръци може би е една от тези редки социални активности с почти никакви психологически проблеми (не броим грозните подарени пуловери). Така че следващия път, когато се лутате в магазина и мърморите, си спомнете...така трябва да се почувствате по-добре.

2. Тънкото изкуство да се избере подарък 

Но както всеки, който е получавал чифт ужасни чорапи от баба си, може да ви каже - не всички подаръци са еднакви, в смисъл, че не всички генерират същото количество щастие в подаряващите и в получаващите. Нека да поговорим как да бъдем добри подаряващи.

Има само две причини да подарявате:

- първата: да направите получателя щастлив.

- втората: да създадете по-силно усещане за близост във вашите отношения.

В първата категория (да ги направите щастливи) има поне два принципа, които трябва да следвате: 

- да им подарите нещо, което ще им е от полза

- да им подарите преживяване

Предметите са добре, само когато подарявате нещо, което наистина е желано. Но ако не знаете какво истински желаят, дайте им нещо, което ще им е полезно (карта за подаръци за любимия им магазин, уред, с който да поправят вратата на гаража и т.н.) или им подарете преживяване (билет за футболен мач, отиване на спа и т. н.).

Но какво се случва, ако не ви хрумва нищо - нито полезен предмет, нито преживяване. А ако не искат нещо материално? Ето тук става доста спорно, но...дайте им пари в брой.

Знам, знам - парите в брой са толкова бездушни и скучни. Но според проучвания хората постоянно казват, че предпочитат да получат пари в брой пред повечето подаръци. Всъщност подаряващите са тези, които не харесват да дават пари. На получаващите доста им допада.

Това е особено важно, ако става дума за човек, който има финансов проблем. Ако някой е в тази ситуация, няма нищо по-полезно от пари. Според изследвания хората, които имат нужда от пари, обикновено ги похарчват добре, когато ги получат (тук се включват и бездомните, между другото). Чуйте го от някой, който е изкарал първата година от кариерата си като е спял на диваните в къщите на други хора - безсрочен чек с няколко нули може да ви накара да се разплачете.

За втората категория - да се почувствате по-близо до някого, изследванията сочат, че трябва да подарите в такъв случай нещо, което ви е важно. Това може да е някаква семейна ценност или предмет, който е свързан с вашата обща история или даже забавна играчка, която ще им напомни за вашата си шега. За разлика от подаръците, които носят щастие, подаръците, които създават близост между хората, са по-добри под формата на предмети, защото предметите служат като напомняне, като свидетелство за дадена връзка. Те дават на хората нещо достижимо, към което да се привържат.

Парадоксално, подаръците, които създават близост, имат по-добър ефект, ако не са особено скъпи, тъй като скъпите неща понякога могат да разводнят личното послание, което е заложено в дара. Нещо като "не трябва да харча пари, за да покажа колко ме е грижа за теб".

Марк Менсън е известен блогър, автор на три книги за самопомощ.  Една от тях стига до № 6 в списъка на бестселърите на "Ню Йорк таймс".

"Някои хора казват, че съм идиот. Други, че съм спасил живота им. Прочетете и сами решете", пише той за себе си в блога си, от който с малки съкращения публикуваме и този текст.

Провокативните коментари на Менсън по теми от живота – като личностното развитие, социалните отношения и връзките – изкушават два милиона души да следят блога му редовно. У нас са преведени две от книгите му - "Тънкото изкуство да не ти пука" и "Всичко е прецакано".