Посещение в Доспат. Инспекция. Получаване на благодарности. Всичко това на живо в профила на премиера Бойко Борисов във фейсбук по обед навръх Рождество Христово, след като по-рано той честити пак оттам празника, заяви, че е време "да сме състрадателни и смирени, да сме добри, да сме по-човечни". А на Бъдни вечер пусна снимки с внуците си у дома. В честитката си министър-председателят подчерта важността на семейството и това да сме живи и здрави в тази "необичайна година", в която оценяваме важните неща.

Съвсем обичайно през основния си комуникационен канал от доста време насам, където не получава въпроси - фейсбук, министър-председателят "съобщи" за новината, че има сделка за Брекзит. Коментира я, поздрави европейските лидери - Урсула фон дер Лайен и Мишел Барние поименно, и "моя приятел Борис Джонсън" за постигнатото.

Кметът на града Елин Радев (ГЕРБ) пък пред камерата декларира как откакто Борисов е на власт за трети път, в общината той като премиер инвестирал 40 млн. лв. и "видимо се виждат резултатите". Благодари. А поводът за коледното посещение бе нова инсталация за преработка на отпадъци. 

"Хубав ден за Европа"

"Брекзит без сделка щеше да е нещо ужасяващо на фона на цялата пандемия и финансова и икономическа криза, това е хубав ден за Европа", коментира Борисов.

И отбеляза как ЕС винаги, макар и в последния момент, успява да намери правилните решения. Според него след споразумението с "тази велика държава" -  Великобритания - ще се работи във възможно най-комфортни условия. Подчерта и, че за България решението е важно, защото хиляди англичани имат имоти в България, а хиляди българи учат и работят във Великобритания.

"Един хубав ден за Европа", заключи.

"И после защо умираме най-много..."

Бойко Борисов поздрави отново с Рождество всички християни, пожела добри неща и на всички мюсюлмани - тъй като населението в региона, който посети, е предимно с мюсюлманско население. И заключи: 

"Показваме как може да се живее не само мирно, не само приятелски, а регионът да се развива по най-добрия начин", обяснявайки колко важен е проектът за сепариране на отпадъците. 

Родопите са приоритет за нас, наред с образование, здраве, наука. Населението е в огромната си част български мюсюлмани, добави още Борисов.

Кметът Радев, след като разходи Борисов из инсталацията за сепариране на отпадъци в село Барутин, обясни, че тя е построена върху бивши уранови рудници. Борисов обясни как преди било така - мюсюлмани в урановите рудници, получи потвърждение, че това е било препитанието в района и попита: "А каква е заболяемостта"? Радев отвърна: "Смъртността е голяма", което предизвика премиерска реакция: 

"После защо умираме най-много в Европа... като си копал урана десетки години (...) Тази природа да се пази. И действително в региона е много чисто така... Пази се. Да вървиме нататъка".

По-късно, докато получаваше разяснения за подмяната на водопровода от кмета на Доспат, премиерът получи информация, че преди това тръбите били от материал, който се смята и за канцерогенен. И пак възкликна: 

"Е, после, на първо място сме по смъртност - е, как няма - уранови мини, с етернитови водопроводи..."

Следваща снимка бе посещение на обновено училище, което "беше едно олюпено", а сега е санирано, обзаведено, с нов покрив, настилките - асфалтирани. 

"Аз съм пратил 83 млн. лв., да видим кой ги е задържал"

"Аз съм ти пратил 83 млн, сега да видим кой ти ги е задържал" - с тези думи премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на шофьор на линейка от Доспат, който го попита, защо не получава обещаните 1000 лева, полагащи се на работещите на първа линия срещу коронавируса.

Мъжът обясни, че директорът на спешния център в Смолян не давал бонусите с обяснението, че хората не работят достатъчно. В отговор Борисов каза, че месечно 80-90 млн. лв. се дават за работещите на първа линия, и обеща да провери случая. 

"Царят дава, пъдарят не дава...", заключи Борисов.

Минута по-късно премиерът бе уведомен, че по телефона звъни здравният министър Костадин Ангелов. Борисов първо каза "нека си звъни", но все пак веднага в ефир прие обаждането, честити празника, постави въпроса на шофьора на линейка Краси и получи уверение, че конкретният казус ще бъде проверен. 

Сред хората, за асфалта

Премиерският празник продължи с още 3 (общо шест докъм 14,15 ч.) живи включвания от обиколката из Родопите. Този път спътник бе регионалният бивш министър, сега зам.-министър Николай Нанков. Логично - темата бе ремонти на пътища в региона. И снимането им.

Няколко пъти Борисов повтаряше колко е хубава природата, а от средата на един от пътишата обяви как "като се пенсионира човек колко хубаво ще е" да живее в някое от селата, през които минава. И се обърна към Нанков: "... и ти натам си тръгнал". 

В програмата имаше и спонтанна среща с местни жители, на които бе обяснено за асфалтирането, как ще има и още - само да се постопли времето. Възрастна дама бе разпитана и получава ли си 50-те лева към пенсията, които правителството отпуска заради коронакризата, а министър-председателят обявява това обстоятелство при почти всяка своя "публична" - тоест фейсбук проява. 

Направеното остава, приказките на опонентите ни отминават. Навсякъде в Родопите строим пътища, детски градини, училища, пречиствателни станции, сепариращи инсталации, така че това прекрасно място в България да е чисто. Прави се и пътят към село Абланица и когато условията позволяват, той ще бъдат и асфалтиран.

Ударно строим и в Северна България – пътят „Ботевград-Мездра“, магистрала Хемус. Готови сме и с проекта за автомагистралата от Русе до Велико Търново.