Франция изпрати пожарникари и 10 000 теста за коронавирус отвъд Ламанша, за да помогне за разчистване на струпването от тирове, блокирани на британското пристанище Дувър заради опасения от разпространението на нов, потенциално по-заразен щам на коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-малко 15 души от противопожарната служба и 10 доброволци от "Гражданска защита" ще помагат за тестването на шофьорите на камиони в пристанищния град, съобщи в Туитър префектурата на област О дьо Франс в Северна Франция.

Заради бързото разпространение на новия щам във Великобритания Франция затвори временно границите си за пътници от острова и ги отвори отново в нощта срещу сряда.

Сега, за да влязат във Франция, шофьорите трябва да имат отрицателен тест за коронавирус, а тестването отнема време, така че разчистването на натрупалите са няколко хиляди тира вероятно ще продължи с дни.

Британско-френската граница ще остане отворена по време на коледните празници, остава отворен и тунела под Ламанша, съобщи днес в Туитър британският транспортен министър Грант Шапс, отбелязвайки, че е разговарял с френския си колега Жан-Батист Джебари. Тестове ще се правят през целия период на празниците, допълни той.