Пандемията ще бъде овладяна, когато около 60% от населението на света се ваксинира. Всички ние ще се върнем към нормалния си начин на живот най-рано в края на 2021 година. 

Това заяви в специално интервю за бТВ един от създателите на първата одобрена в света ваксина срещу коронавируса - Угур Шахин от "Бионтех". Той е начело на екипа от учени, сред които е и неговата съпруга Йозлен Тюрачи, който първи съобщи за истински пробив в разработването на препарата. Двамата съпрузи живеят в Германия, но са от семейства на турски емигранти.

Създадената от тях компания е по принцип една от водещите на континента в разработването на лекарства срещу онкологични заболявания. След като ваксината им бе одобрена от регулаторите в САЩ и Великобритания, а малко по-късно и от тези в ЕС, акциите на фирмата на практика подскочиха до небесата и съфинансирането от редица държави им позволява да продължат със своите проекти. 

Според Шахин хората няма от какво да се притесняват по отношение на техния препарат. 

"Една малка част от доброволците развиват алергични реакции, това също е типично за всяка една ваксина, но досега имаме данни само от няколко месеца, ще наблюдаваме реакциите и през следващите две години. Ако през този период се установят нови, неочаквани странични реакции, естествено ще съобщим", заяви той. 

Шахин потвърди и че ваксината е безопасна и за пациентите в рисковите групи - "хора с допълнителни заболявания като астма, високо кръвно налягане или хора, които са преболедували ракови заболявания, които не се лекуват."

"Страничните реакции, които наблюдаваме цялостно във ваксинираното население, така или иначе", допълни той. 

Най-важният пробив, по думите на учения, обаче е знанието, че ваксините намаляват симптоматиката при инфекции. Според него това означава, че не само ваксината на BionTech/Pfizer работи, но и че другите също ще могат да функционират по същия начин. 

"Очакваме, че през първата половина на 2021 г. и други ваксини ще бъдат допуснати за масова ваксинация и заедно ще можем да доставим достатъчно дози за една спокойна, поетапна ваксинация на населението от минимум 60%. В идеалният случай 70 или 80%"

Припомняме, че преди два дни Шахин участва в пресконференция, на която обясни, че дори и да мутира вирусът, нашата ваксина ще е ефективна. До две седмици Biontech ще има всички необходими данни, които да доказват това.