В дните 23, 24, 28,  31 декември и 3 януари е създадена организация екипите на КАТ да подпомагат трафика на входовете и изходите на населените места и по основните пътни артерии за недопускане на образуването на колони.

Това съобщиха днес от МВР на брифинг, като при необходимост ще поемат и регулирането на движението. Униформените ще следят и за водачи с рисково поведение

Оттам обещават засилени проверки както за скорост, така и за шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

Статистиката сои, че по време на почивните дни миналата година през периода 20 декември 2019 г. - 1 януари 2020 г. на територията на страната са настъпили 195 тежки пътнотранспортни произшествия с 15  загинали и 260 ранени,

Ето и пълния текст на съобщението на Пресцентъра на МВР:

От Пътна полиция са предприети всички необходими мерки през предстоящите празнични и почивни дни, свързани с безопасността на движението. Това  съобщи главен инспектор Николай Крушарски от ГДНП. В дните 23, 24, 28,  31 декември и 3 януари е създадена организация екипите да подпомагат трафика на входовете и изходите на населените места и по основните пътни артерии за недопускане на образуването на колони, а при необходимост ще поемат и регулирането на движението. Униформените ще следят и за водачи с рисково поведение. През празничните и почивни дни ще се предприемат и засилени проверки на скоростните режими, недопускане управлението на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, както е за шофиране от неправоспособни водачи.

Комисар Владислав Павликянов,  зам.-началник на отдел „Пътна полиция“, СДВР уточни, че в СДВР също е създадена необходимата организация, свързана както с безопасното поведение на шофьорите, така и със сигурността на гражданите и гостите на столицата. Той обърна внимание на пешеходците да бъдат изключително дисциплинирани. Само за миналата седмица за неправилно пресичане са санкционирани 127 души, пресичали неправилно, както и  79 водачи, които не са дали съответното предимство на пешеходци.

По време на почивните дни миналата година през периода – 20 декември 2019 г. - 1 януари 2020 г. на територията на страната са настъпили 195 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), с 15  загинали и 260 ранени, сочи статистиката на ГДНП. По-голямата част от тях са: блъскане на пешеходец, самокатастрофирало превозно средство и катастрофи между превозни средства. В по-голямата си част причините за инцидентите се дължат на допуснато нарушение от водач, като най-честото е движение с несъобразена скорост, следвано от неправилна маневра, отнемане на предимство на превозно средство или на пешеходец.

Най-голям брой пътнотранспортни произшествия са регистрирани в районите на населените места, като в градовете те са 92 и с най-голям брой загинали и ранени. В извън населените места най-голям брой ТПТП са регистрирани по пътищата от първи клас (21) и трети клас (19), но най-голям травматизъм - на шосетата от втори (3 загинали) и трети клас (2 загинали).

За същия период на територията на страната са установени повече от 47 500 нарушения на ЗДвП и Кодекса за застраховането. За тези нарушения са съставени повече от 7300 акта за установени административни нарушения и 18 200 фиша. За нарушения на скоростните режими са издадени повече от 21 500 електронни фиша. Екипите на Пътна полиция са установили повече от 470 водачи, управлявали след употреба на алкохол и 170 случая на водачи, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества и/или техните аналози.