Шосейните, железопътните и морските съобщения между Обединеното кралство и Франция бяха възстановени тази сутрин, след като Франция се съгласи да смекчи забраната си за влизане от Великобритания, свързана с новия по-заразителен щам на коронавируса, предаде Би Би Си.

Френски граждани, британски граждани с право на пребиваване във Франция и шофьори на товарни камиони могат отново да пътуват от Острова към континента, стига да имат скорошен отрицателен PCR тест за коронавирус. Екипите на британската Национална здравна служба са подсилени с попълнения от военните, за да вземат проби от очакващите да отпътуват в графство Кент.

Това обаче не решава изцяло проблема на блокираните в Обединеното кралство чужденци. Над 50 страни приеха забрани за влизане от Британия, след като в неделя нейното правителство обяви най-високата четвърта степен на предпазни мерки след откриването на високозаразния щам.

Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи каза пред телевизия "България он еър" тази сутрин, че асоциацията му планира да прибере около 350 български шофьори на ТИР-ове, блокирани в Англия с чартърен полет, който организира в момента. Информацията за него ще бъде публикувана в социалните мрежи, каза Рашков.

Ще са нужни няколко дни за преминаването на хилядите блокирани отвъд Ламанша камиони, пише днес в. "Вашингтон пост".

Британският премиер Борис Джонсън обещава на сънародниците си, че след настъпващия след девет дни Брекзит ще се появи една отново суверенна, свободно търгуваща, дръзка "Глобална Британия". При отсъствието на търговско споразумение между Великобритания и ЕС и блокирането на излаза до континентална Европа тази седмица обаче британците се оказват по-изолирани от всякога, отбелязва американският всекидневник.

Затварянето на границата блокира над 1500 камиона, след като пристанището на Дувър и Евротунелът престанаха да допускат трафик към Франция. Някои шофьори са спали в камионите си две нощи поред, пише днес "Ню Йорк таймс".

Веригата на доставки в Европа е нарушена, тъй като минаващите през Великобритания и Франция камиони обикалят цяла Европа, и експерти предупредиха, че въздействията ще се усещат из целия континент дни наред, отбелязва вестникът.

Мнозина учени подозират, че новият щам на вируса вероятно вече е достигнал континентална Европа, пише още той. Те подчертаха, че от забраните за пътуване има полза, само ако дават на държавите време да ограничат разпространението на вируса на своя територия и да вземат мерки за засичане на новия щам.

Учените също посочиха, че откриването на новия щам във Великобритания не означава, че той отсъства в останалата част на Европа. Великобритания извършва значително повече геномно секвениране от други страни, което й позволява да открие мутации по-бързо.

Поради слабата вероятност новият щам да е само във Великобритания, Европейската комисия препоръча на страните от ЕС да отменят забраните за влизане на пътници от Великобритания. Тя също така прикани страните да не налагат тромави и времеемки изисквания за най-цялостните коронавирусни тестове за шофьори на камиони, а да използват по-бързи тестове, като същевременно се постараят тези мерки да не нарушават товаропотока, отбелязва "Ню Йорк таймс"