Гражданите на ЕС отново ще имат право да влизат във Франция от Великобритания от вторник в полунощ, при условие че имат отрицателен тест за коронавирус, който е на по-малко от 72 часа. Това съобщават от кабинета на френския премиер Жан Кастекс, цитирани от "Ройтерс" и "Фокус".

В изявлението се добавя, че британски граждани или граждани от трети държави, които пребивават във Франция или Европейския съюз, също могат да влязат в страната или да преминат през нея от Великобритания, стига да имат отрицателен тест за коронавирус.

Както Клуб Z писа, огромни опашки с пътуващи и ТИР-превозвачи са се извили във Великобритания на ГКПП към Франция, след като повсеместно държави затвориха границите си на "вход" откъм Обединеното кралство. Причина е новият щам на коронавирус.

По информация на БНТ на мястото опашките достигат 70 км. По информация на посолството ни блокирани са както водачи на тежкотоварни моторни превозни средства, така и български граждани, пътуващи с микробуси и леки автомобили към България. Сред тях има и семейства с най-малко 8 бебета.

Също днес обаче Великобритания съобщи за рекорден брой нови заразявания с КОВИД-19 в момент, когато има увеличение на случаите, предизвикано от новия щам на вируса. По данни на властите са регистрирани 36 804 нови заразявания и още 691 смъртни случая в рамките на 28 дни от установяването на положителен тест. И двете бройки бележат значително увеличение в сравнение с вчерашните данни, пише БТА.

Откакто в събота беше обявено, че във Великобритания бързо се разпространява нов щам на коронавируса, властите наложиха сериозни ограничения в Лондон, Югоизточна Англия и Уелс, а плановете за смекчаване на мерките по Коледа са значително ревизирани или напълно отменени. Вътрешният министър Прити Пател каза, че правителството е предприело сериозни усилия за въвеждане на предпазни мерки, за да насърчи хората да си останат вкъщи през празничния период.