Бързите антигенни тестове за диагностика на коронавирус вече ще са част от националната статистика на заболеваемостта, редом с резултатите от PCR тестовете. Хората, дали положителна проба с бърз тест, вече ще подлежат на задължителна 14-дневна изолация, а контактните им лица - на 10-дневна задължителна карантина. За нарушение на карантината ще следват санкции, каквито се предвиждат и сега за изолираните след положителен PCR тест или контактните на лица с такъв. 

Заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, въвеждаща новите правила, вече е факт - Заповед № РД-01-724 /22.12.2000 г.

Данните от лабораториите и лечебните заведения в страната, където се прилагат антигенни тестове, ще попадат и в Единния информационен портал, където държавата дава официалната статистика за заболеваемостта, хоспитализациите, починалите и оздравелите пациенти, както и за поставените под карантина - на всекидневна база и на база от началото на пандемията.

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове) и РЗИ, се казва още в съобщението на здравното министерство.

"Прилагането на бърз антигенен тест следва да се извършва съобразно посочените в заповедта критерии, които включват при болни лица - провеждане в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус", става ясно още от заповедта.

При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за COVID-19 и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност - да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни, гласи още разпореждането на министъра.

Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи.

Пълния текст на заповедта можете да видите ТУК.