Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Правителството ще подпомага изграждането на небостъргач на "Минстрой" на бизнесмена Николай Вълканов в близост до метростанция "Г. М. Димитров" в Студентския град.

Това става ясно от решение на Министерския съвет от провелото се днес редовно заседание. Точката не бе в обявения предварителен дневен ред, което означава, че се е появила като допълнителна.

Става въпрос за "Меморандум за разбирателство между Република България и "Минстрой Пропъртис" ЕООД". Такива меморандуми се предлагат от Министерството на икономиката за "приоритетни инвестиционни проекти".

В случая става въпрос за "Многофункционална сграда NV TOWER". Небостъргачът ще с разгърната застроена площ от 46 551 кв. м, собственост на "Минстрой Пропъртис" ЕООД.

Размерът на инвестицията е 102 млн. лв. Очакваният брой новооткрити работни места, пряко свързани с проекта, е 150 - мотивират се от кабинета.

Според проекта, описан в сайта на "Минстрой холдинг" АД (собственик на "Пропъртис"), сградата ще предлага "първокласни офисни пространства, луксозни жилища и голям набор от обществени функции: заведения за хранене, търговски обекти, уелнес и спортен център, покривни градини и озеленени тераси". Предвидено е да се издига на 19 етажа.

С такива меморандуми правителството се ангажира да осигури на инвеститора административно обслужване и да съдейства за получаване на необходимите разрешителни, регистрации и други документи, разбира се - условието е да отговарят на законодателството.

Проектант на сградата е "A&A Архитекти", а главен проектант - арх. Ангел Захариев, съпруг на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Дружеството нашумя покрай т.нар. Подпорна стена - хотел при Алепу. След като инвеститорът "ГБС турс", дъщерно на "Главболгарстрой" дружество, известно време отказваше да покаже проекта за бъдещото вилно селище при Св. Тома, това най-накрая направи Захариев. Казусът с "Алепу вилидж" в момента се намира в съда.

NV Tower е ситуирана на бул. "Г. М. Димиров" в близост до кръстовището с бул. "Драган Цанков" - до метростанцията. Любопитното за този терен е, че е до централата на бившата "Мултигруп", където бе застрелян президентът й Илия Павлов. Николай Вълканов пък е бивш вицепрезидент на "Мултигруп". 

Територията е атрактивна за инвестиции и през последните години се наблюдава значителен интерес за изграждане на бизнес и жилищни сгради - отбелязват от "Минстрой". И факт - в съседство е и градежът на друга известна строителна фирма - "Артекс", за която, който не беше чувал, чу покрай т.нар. Апартаментгейт.

Днес "Минстрой" е една от най-големите строителни и минни компании в България със собственост в десетки дружества. От години е свързвана с ДПС не само като дарител в миналото, но и с факта, че построи "Цанков камък", като едно от дружествата в групата сключи "онзи" договор с почетния председател на Движението Ахмед Доган - за консултантски услуги по проекта - на стойност 2 милиона лева.

Коментари

....

Благодаря за информативната статия. Само една малка корекция в нея, ако позволите - не езеро Алепу, а плаж Алепу на Черно море.

Да ни е честит!

Да ни е честит новия небостъргач! Надявам се нито някой от правителството, нито инвеститорът, архитектът и т.н.да не стъпят в него. Надявам се скоро всички да са в затвора!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

??????

Е!! Правителството требе да се отблагодири на човека дет го води да "спаси" ОЦК-то в Кърджали.. Га се каза - вие сте прости, и аз съм прост. Ша са разумяваме.. Само дето "спасеното" ОЦК вече го няма като тухла върху тухла.. Пък после и "Горубсо" Мадан го отведоха да "спаси".. Пък още по-после - и ВМЗ-то га стачкуваше го цаниха да "спасява".. Ама там калимерата, заверата нещо не се самоспаси..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.