Русия съобщи днес, че разширява списъка на лицата от Европейския съюз със забрана да влизат на нейна територия в отговор на наложените ѝ от ЕС санкции за отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални, предаде ТАСС.

Новите попълнения в руския черен списък са лица, "причастни към нагнетяването на антируска санкционна активност в рамките ЕС", се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от агенцията. В него не се споменават имената на санкционираните.

"Считаме за категорично неприемливо за Европейския съюз да предприема незаконни ограничителни мерки срещу редица наши сънародници под предлог за предполагаемото им участие в инцидента с руския гражданин Алексей Навални, по предложение на водещите държави членки - се казва още в съобщението.

Освен това страните, които инициираха тази стъпка, не предоставиха доказателства по този случай не само пред руските власти въпреки многократните ни апели към тях, но дори и към нашите собствени партньори от ЕС."

По-рано днес в руското външно министерство са били извикани посланиците на Германия, Франция и Швеция, каза неговата говорителка Мария Захарова.

Това са страните, където независими лаборатории установиха наличието на бойното отровно вещество новичок в проби от организма на Навални.

Вчера самият той разпространи в световната мрежа запис, за който каза, че е на един от участниците в таен екип на руските служби, сформиран за отравянето му. Руските власти заявиха, че това е фалшификат.

На годишната си пресконференция миналия четвъртък руският президент Владимир Путин нарече европейското разследване по случая "Навални" "легализация на материали от американските специални служби".