Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пандемията от коронавирус се отразява както на празничното ни настроение, така и на намеренията ни да отпразнуваме Коледа и Нова година с близките си. Тази година масово ще се спазва физическа дистанция. За много хора изпращането на 2020-а и посрещането на 2021-ва няма да е както преди - по финансови причини.

Това са основните изводи от последното проучване на "Тренд" за нагласите на българите спрямо предстоящите празнични дни. То е проведено в периода между 26 ноември и 3 декември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1009 души на възраст 18+ и е по поръчка на "24 часа".

Близо 2 милиона и половина българи (45%) нямат настроение да празнуват. Все пак, макар и с малко, преобладават тези, които имат весела настройка - 47 на сто. 

С увеличаване на възрастта се увеличава делът на хората, които посочват, че нямат настроение за празненства заради пандемията. Най-младите в най-голям дял посочват, че не важи за тях.    

62 на сто от българите посочват, че ще купуват подаръци. През предходните години делът на посочилите, че ще купуват подаръци, е по-висок спрямо тази година – 69% през 2019 г. и 70 на сто през 2017 г.

28% е делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци. Възрастните хора в най-голяма степен няма да го направят.

За 23 на сто от българите коронавирусът е променил плановете им за наближаващите празници. За 57% няма такава промяна, а 17% все още нямат планове. В най-голяма степен промени в плановете за празниците се отчитат при младите.

74% са на мнение, че тези празници няма да са същите като преди заради коронавируса. Всеки пети не споделя това мнение, а пет на сто нямат мнение по този въпрос.

59% ще се въздържат по празниците да се срещат с приятели или роднини. 32 на сто посочват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял посочват, че няма да се въздържат от среща с приятели/роднини през предстоящите неработни дни.

73% от хората над 60 години посочват, че ще се въздържат от среща с приятели/познати по празниците.

Близо половината (48%) от българите посочват, че нямат финансова възможност да празнуват празниците, както преди, заради пандемията. 45% посочват, че това не важи за тях.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.