"Абсурдно е да се мисли, че е възможно да има конгрес на Реформаторския блок, в който да не участва Движение България на гражданите (ДБГ) или евентуално СДС". Това каза пред Нова ТВ зам.шефът на ДБГ Найден Зеленогорски. Той обясни, че в блока има три партии, които са относително големи - СДС, ДБГ и ДСБ.  "Ако се направи конгрес без СДС и ДБГ това няма да е реформаторски блок. Трябва да изчистим недоразуменията. Хубаво е нашият потенциал да отиде към реформи, а не в това кой да кара влака", каза още Зеленогрски.

Той обясни, че един от проблемите в блока е излъчването на зам.министрите. Зеленогорски заяви, че е редно парламентарната група (ПГ) да ги излъчи, но една голяма част от тях са останали от служебния кабинет.

"В гражданския съвет има 70 души. Това, че 10-15 са казали нещо, не е становище на гражданския съвет". Така Зеленогорски коментира становището на гражданския съвет на блока против номинацията на лидера на СДС Божидар Лукарски за министър на икономиката.

"Откакто е създаден РБ постоянно битува вярването, че той е на ръба да се разпадне". Това каза пред БНТ Иван Иванов, зам.шеф на НС, издигнат от гражданската квота. "Ние се опитваме да вземаме решенията по един консенсусен и демократичен начин. Това не е лесно. От тази гледна точка ние наистина се усещаме малко на ръба да се разединим. Но вече година и половина в крайна сметка успяваме да се явим на поредица от избори, имаме тренд нагоре в общественото доверие", каза още Иванов

"Вече преминахме първия етап на конуренция. Сега сме на етапа, в който трябва да канализираме нашите усилия и да направим по-ефективна нашата работа. Смятам, че е дошъл момента да проведем конгрес в началото на пролетта. Подкрепям необходимостта на преден план да излезе функцията лидерство", каза още Иванов. Според него най-подходящо е конгресът да бъде в края на март, а партия, която не мисли за конгрес се опитва да се спасява по единично. "Гражданският съвет ще настоява за конгрес, това е неизбежен процес", каза още Иванов. На конгреса трябвало да се направи и рекапитулация доколко министрите на блока успяват да правят реформи.