Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов излезе с призив към извънпарламентарната опозиция след поредица от критики и напрежение, възникнало сред гражданите, които се включиха в антиправителствените протести и симпатизиращите на формациите извън парламента.
 

"Но сега изборите идат и ако не можем да се явим на тях всички ведно, нека поне да се опрем на мъдростта на протеста и така да опазим неговата еднопосочност. Нека всеки работи за колкото може повече подкрепа, кой вляво, кой вдясно, кой в ритъм ⅞, кой със своята новост, кой с аргументите на досегашните си усилия, кой с експертност, кой с емоция... Но нека го направим така, че да не се анихилираме взаимно и да можем после да работим заедно".

Тези думи следват обявяването днес на приоритетите на ДБ и заявката, че формацията ще търси партньорства - но в парламента, не преди това. Във фейсбук Иванов заявява още, че се надява да има "взаимно въздържане от атаки". "Призовавам нашите поддръжници да приемат избора на коалиционни партньори на Триото, които също имат своята видима предистория", пише още Иванов, визирайки обявеното партньорство между Мая Манолова и Отровното трио. "Очаква ни огромна работа и трябва да можем да я свършим заедно! Нека започнем като успокоим хората!", заявява в заключение.

Ето и пълния текст на изявлението му:

От дни гледам как хората се обръщат едни срещу други. Онези, с които протестирахме заедно, с които заедно си върнахме Росенец и си искаме заедно държавата и край на цялото това беззаконие и плячкосване. Някои от тях не харесват мен, други не харесват други политици. Всеки си има причините. Но над всичко това е каузата на новото начало за нашата демокрация. И в името на тази кауза призовавам да спрем това противопоставяне. 

Когато излязохме на площада знаехме, че сме различни. Знаехме, че каузата на законността и свободата е обща за всички, но трябва да приемем своите разлики в останалото, за да можем наистина да се съберем много. Знаехме, че искаме оставка, за да може после всеки да получи избор и да застане зад онази програма, която най-точно отговаря на надеждите му. Е, не получихме оставката….Но сега изборите идат и ако не можем да се явим на тях всички ведно, нека поне да се опрем на мъдростта на протеста и така да опазим неговата еднопосочност. Нека всеки работи за колкото може повече подкрепа, кой вляво, кой вдясно, кой в ритъм ⅞, кой със своята новост, кой с аргументите на досегашните си усилия, кой с експертност, кой с емоция...Но нека го направим така, че да не се анихилираме взаимно и да можем после да работим заедно. Едното е залог за разширяване на подкрепата за дневния ред на промяната, другото - игра с нулев резултат, от която може някой и да спечели нещо, но това със сигурност няма да бъдат гражданите.

Днес трябва да приемем своите разлики и решенията на отделните политически сили, но и да успокоим хората, че ще има обединение около каузата! Макар и не като предизборна коалиция между партии, но със сигурност под формата на консенсус около големите задачи, като ясен ангажимент от всеки да ги изпълним заедно в народното събрание. Защото всички знаем, че стига да не се изяждаме взаимно, за да свалим Борисов от власт, ще бъде достатъчно в новия парламент да изпълним многократно поетото от всеки от нас обещание да не подкрепяме управление с негово или на ГЕРБ участие. Въпросът е как след това разграждаме системата, която нито започна с Борисов, нито смята да свърши с него и за която той е само временен, макар и застоял се, изпълнител.

За целта на такова обединение около общ дневен ред на промяната, аз бих предложил две прости стъпки:

- Нека всяка политическа сила заяви своите конкретни политики, чрез които смята да постигне разграждането на корупционната система и нека всяка коментира заявките на останалите, така че гражданите да знаят кой с какво се ангажира и за какво всъщност има съгласие;

- Нека има споразумение или друга конкретна и работеща рамка за съвместни усилия за гарантиране на честността на изборите.

Така, гражданите ще бъдат сигурни, че голямата цел, която ги изкара на улицата, ще бъде постигната с общи усилия и ще могат да избират, кой конкретно да ги представлява без да правят компромис със своите ценности и предпочитания.

И, разбира се, добре е всички да бъдем открити по отношение на своите политически цели, състава на своите коалиции, органи и решения, как се финансират, какви са им програмите и т.н. 

Съответно, днес ние от Демократична България:

- Излизаме с конкретен списък от мерките за рестарта на демократичния и правов ред в България около които ще търсим сътрудничество в бъдещия парламент, както и се ангажираме да представим конкретни законопроекти за основните от тях в течение на кампанията, за да можем да ги внесем още в първия ден на парламента; готови сме да подкрепим и други предложения в тази насока;

- Заявяваме, че ще се включим в съвместните усилия за гарантиране на честността на вота. За извършването на паралелно преброяване създадохме платформата "Ти броиш", достъпна за всички, които искат да защитят свободните и честни избори. 
Нека припомня, че:

- Още на 13 юли ние от Демократична България заявихме, че подкрепяме протеста с конкретна декларация, в която изложихме своите предложения за рестарта на демократичния и правов ред и заявихме, че- запазвайки своята самостоятелност- ще търсим тематични мнозинства за тяхната реализация в бъдещия парламент;

- На 22 септември стартирахме своята “Операция Независимост” за честни избори и на 25 октомври заявихме конкретни ангажименти за сътрудничество и споделяне на ресурс с останалите демократични партии и коалиции, подкрепящи протеста. 

Надявам се, че тази протегната ръка за сътрудничество и взаимно въздържане от атаки ще бъде приета. Че, както се приемат решенията за начин на явяване на изборите на едни формации, ще спрат атаките и срещу решенията на ДБ, още повече в тях няма нищо ново или изненадващо. Съответно, призовавам нашите поддръжници да приемат избора на коалиционни партньори на Триото, които също имат своята видима предистория. Очаква ни огромна работа и трябва да можем да я свършим заедно! Нека започнем като успокоим хората!

Става дума за нашата България и нейното достойнство: пред този олтар всички можем да проявим малко повече смирение и готовност за обща работа.