"Разжалваният" до експерт в ГЕРБ заради "разклатения" стол на водещата Анна Цолова бивш депутат от управляващата партия - Антон Тодоров, и журналистът Сашо Диков се срещнаха в съда. И двамата спечелиха, и двамата загубиха (макар първият да обяви безапелационна победа).

Става въпрос за дело за обида, заведено от Тодоров, известен с книгата си "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите" отпреди да стане депутат на Бойко Борисов, в което той претендира обезщетение от 15 000 лева. Причината - определяния от страна на Диков: "мръсник безподобен", "наглец", "лъжец".

Тодоров сам се похвали в профила си във фейсбук, че е осъдил Диков. Ето така: "Поредният окончателно осъден от мен. Става дума за Сашо Диков, който преди месец беше окончателно осъден от СГС да ми плати обезщетение за обиди, произнесени на 21 септември 2017 г. в сградата на парламента (...)".

Ексдепутатът обаче не споменава нито повода за делото, нито подробности около него (какви са те, виж долу). Реагира самият Диков - първо с право на отговор към медиите, публикували новината от Тодоров, а после и от ефира на "Евроком", където негов гост бе Отровното трио, част от което е адвокат Николай Хаджигенов, защитник на журналиста по случая.

Така стана ясно, че Тодоров също е осъден, защото от претендираните 15 000 лева съдът е уважил едва 500 лв. Така трябвало сега да плати разноските върху отхвърлената част в размер на 75 лева. Хаджигенов е подал молба за изпълнителен лист срещу Антон Тодоров. Според защитника Диков е можело и да не загуби делото, но късно потърсил адвокат и така са изпуснали възможността да предоставят доказателства.

"Тези разноски са 75 лева, но ще ги съберем със съдебен изпълнител", даде заявка Хаджигенов.

В правото си на отговор пък самият Диков задава два въпроса: "Защо Тодоров скромно мълчи за причината да ме съди?" и "Ще каже ли защо по същото дело и той е осъден?"

"Символичната сума, на която съда оцени "терзанията" на Тодоров, е най-малкото, което си заслужава да се плати за удоволствието да кажеш на персона като него какво мислиш за него", пише журналистът.

Посочва още, че с решение на съда от юли тази година Тодоров е осъден да плати определена сума на бившия депутат Славчо Велков. Но според Велков шести месец "преподобният" се крие и не плаща.

"Впрочем да напишеш книга със заглавие "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите" и след това да станеш депутат от ГЕРБ - аз по-тъпо "самоубийство" не мога да си представя", пише още Сашо Диков.

А ето го и повода: През 2017 г. Диков с микрофон в ръка пита в парламента Тодоров има ли доказателства за твърдението си, че "изгнаникът" в Белград Цветан Василев е финансирал телевизия BiT (вече бивша, на която Диков бе програмен директор). И се развива следният диалог, влязъл във фонда и на "Господари на ефира":

- Вие можете ли да се прекръстите в момента и да кажете "аз пари от Цветан Василев не съм вземал"?

- Нито стотинка.

- Прекръстете са.

- Никога през живота си не съм се кръстил и няма да се кръстя.

- Закълнете се в дъщеря ви.

- Ако се закълна в дъщеря ми, тогава вие какво правите?

- Мръсник безподобен сте, мръсник безподобен. Доволен ли сте сега? Какво правим сега?

- Натясно ви хванахме.

- Кое е на тясно?

- Прекръстете се в момента!

- Нещо да кажете "извинявайте"?

- Не. Не, не, не, не.