Римският папа Франциск изрази недоволство от факта, че мнозина са забравили истинския смисъл на празника Рождество Христово и са се поддали на консуматорското мислене. Той заяви това в традиционната си неделна проповед, съобщи БТА.

"Подаръци, покупки, суетене - консуматорството похити нашето Рождество. Във Витлеем (мястото на рождението на Христа) е имало бедност и много любов", каза папата и призова "да се върнем към истинския дух на празника". "В това сложно време, вместо да се оплакваме, че заради пандемията не можем да правим нещо, нека направим нещо за този, който се нуждае, а не поредния подарък за себе си или за приятелите, за този, за когото никой не мисли", добави той.

По-рано Франциск отбеляза, че сегашните условия на пандемия и въведените заради нея ограничения ни дават възможност да посрещнем това Рождество "по-религиозно".

Тази година, поради противоепидемичните мерки, папа Франциск ще произнесе коледното си послание "Урби ет орби" ("Към града и към света") не от балкона на катедралата "Св. Петър" пред вярващите на едноименния площад, както се прави традиционно, а от самата базилика, откъдето се обърна към хората и за Възкресение Христово. Засега няма информация, че ще бъде затворен площадът, на който са поставени елха и рождественски сцени, уточни ТАСС.