Новият щам на коронавируса, открит във Великобритания  в понеделник, може да е с до 70 процента по-заразен, каза на пресконференция в събота британският премиер Борис Джонсън, цитиран от световните агенции, съобщава БТА.

В същото време той подчерта, че засега британските експерти не са открили доказателства тази разновидност на вируса да е по-смъртоносна. Броят на потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания от началото на пандемията днес надхвърли 2 милиона.

От утре в столицата Лондон и югоизточните части на Англия отново ще бъде въведено максимално равнище на ограничителните мерки заради разпространението на новия щам. Джонсън призова британците да се подготвят за едно по-различна Коледа, без обичайните празненства и събирания.

Нещата ще са радикално различни до Великден, увери той, имайки предвид започналата кампания за масово ваксиниране на населението във Великобритания.

Британският премиер говори на пресконференция след видеоконферентно заседание с министри, посветено на епидемичната обстановка.

Според главния здравен инспектор на Англия Крис Уити шансовете човек да умре или да отиде в болница след заразяване с тази разновидност на коронавируса са приблизително същите като при стария вариант. Той подчерта, че това не е най-лошият момент от епидемията, тъй като вече са налице медицински контрамерки.

"Ваксините изглежда изграждат имунитет срещу новия щам. Необходими са нови ограничителни мерки, за да бъде поставена ситуацията с разпространението на тази разновидност на коронавируса под контрол", обясни британският главен научен съветник Патрик Валанс

По-рано през деня Уити съобщи, че новият щам на коронавируса, идентифициран в Обединеното кралство, може да се разпространява по-бързо. Властите правят спешни изследвания, за да потвърдят, че той не е по-смъртоносен, .

"Както беше обявено в понеделник, Обединеното кралство идентифицира нов вариант на COVID-19 чрез геномното наблюдение на Службата по общественото здраве на Англия. В резултат на бързото разпространение на новия вариант, предварителните данни от моделирането и бързо нарастващите нива на заболеваемост в Югоизтока, Консултативната група за нови и нововъзникващи респираторни вируси (NERVTAG) смята, че новият щам може да се разпространява по-бързо", каза Уити.

Вчера Великобритания съобщи за 28 507 новозаразени и 489 починали за едно денонощие. Репродуктивното число на вируса е 1,1-1,2, което означава, че броят на новите случаи на коронавирус бързо нараства.

Тя е на седмо място в света по общ брой на заразените от началото на пандемията.

С повече от 66 500 починали, Великобритания е на второ място в мрачната статистика в Европа след Италия, с близо 67 900 жертви на коронавируса.