Състоянието на френския президент Еманюел Макрон, който е заразен с новия коронавирус, е стабилно, а резултатите от медицинския преглед са успокояващи, съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от Ройтерс, информира БТА.

"Медицинското състояние на президента е стабилно в сравнение с вчера. Той е със сходни симптоми на COVID-19, които не му пречат да изпълнява задълженията си", каза френското президентство.

Вчера Макрон съобщи, че е добре, но добави, че работи извън Париж и с по-бавно темпо. Ден по-рано френският президент обяви, че е дал положителна проба за коронавируса.

Португалският премиер се самоизолира

Португалският премиер Антониу Коща ще се самоизолира за 14 дни и ще прекара Коледа в официалната си резиденция, тъй като тази седмицата се срещна с френския президент Еманюел Макрон, който е заразен с коронавируса, предаде Ройтерс.

Лисабонското регионално управление по здравеопазване разпространи изявление, цитирано от агенция ЛУЗА, в което се казва, че работният обяд на двамата лидери в сряда е създал висок риск от излагане на коронавируса.

В четвъртък Коща даде отрицателен тест, но лисабонското управление заяви, че той ще трябва да остане в самоизолация до 29 декември, когато ще станат 14 дни от срещата му с Макрон в Париж, на която двамата обсъждаха предстоящото европейско председателство на Португалия.
Френският президент даде положителен тест в четвъртък, след като няколко дни преди това имаше срещи с европейски лидери. Това наложи установяване на контактните му лица. Сред тях е и испанският премиер Педро Санчес, чийто тест за коронавирус даде отрицателен резултат. .

На снимки в медиите се вижда как Макрон много сърдечно посреща Коща в Елисейския дворец, след което застават рамо до рамо пред входа на френската президентска резиденция, като и двамата са с маски.

В четвъртък кабинетът на Коща отмени всички негови присъствени публични ангажименти, включително официални посещения в Сао Томе и Принсипи и Гвинея Бисау този уикенд и съобщи, че той ще работи дистанционно.