Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Политиката е изгорена земя. В политиката не влизат способните талантливи хора, защото знаят каква съдба ще ги последва. В политиката отиват хора като на пикник, да се нахранят. Не отива цветът, талантът на нацията".

Това заяви пред БНТ бившият премиер Иван Костов. Коментарът му бе по повод мерките, които политиците трябва да предприемат за справяне с кризата, предизвикана от пандемията.

"Огромен труд, кой ще го положи този труд? В изгорена земя никой не смее да влезе. Ние имаме това,което ни се предлага", каза още Костов.

Според него моралният упадък се вижда навсякъде и това не е само в България.

"Предупредих още в самото начало за този риск, който произтича от ниското доверие в институците. Това политическо недоверие, което има във властите, към образованието, здравната ситема. Доверието се възстановява с демократични средства, с избори. Ние сме в края на мандата. По начало доверието във властите е ниско и всичко, което казват, се поставя на съмнение, да не казвам на крайна обструкция", коментира Костов.

И допълни:

"Силен е факторът на недоверието върху мерките, които овластени институции приемат. Не е само за България. Няма доверие в институции, няма вяра в мерките. Мерките не се следват, бойкотират се".

Костов изтъкна, че в бъдеще предстоят много по-големи предизвикателства от тази пандемия, която ни "постави на колене". Според него "глобалната мрежа" и "общият разум", който се създава чрез нея, "не идват за удоволствие, а заради по-големи предизвикателства". 

Бившият премиер заяви, че в последната седмица има добра новина. Според него въведените мерки дават резултат, защото намалява броят на клинично болните и хората в интензивни отделения.

"Отчита се спад на активни случаи, новозаразени, но достоверността не е сигурна на тези данни. Натискът върху болниците започна да отслабва", каза още Костов.

И допълни:

"Ние сме сред страните, които се справят най-лошо с епидемията и икономическата криза".

Костов изтъкна, че индексът на смъртност у нас е много висок за държава, която не води война. Според него прогнозите за бързо излизане от икономическата криза са рискови. Кризата обаче съдържа възможности за реформиране на здравеопазването и за електронизация на институциите.

"Много сложно е да се оценят мерките на правителството. Насочена ли е финансовата подкрепа на държавата и ЕС да се създаде нова организация в здравеопазването? Или се разходват и произвеждат някаква мимолетна заетност в отрасли, които нямат перспектива? Това е огромен въпрос", смята той.

Бившият премиер изтъкна и че не вижда признаци за това, че правителството работи в посока да се възползва от възможностите, създадени от кризата. 

Коментари

Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Мъдър държавник!

Винаги сън се възхищавал на сбития му синтезиран изказ, на точността и умението да "хваща" проблема за гушата, а не за опашката.

"хваща" проблема за гушата...

"Изгубеното поколение на ДСБ Допреди три години за петимата политици на снимката се говореше като за новите лица на "Демократи за силна България" (ДСБ). Поколението на 30-40-годишните, което ще поеме ръководството на формацията от Иван Костов, Екатерина Михайлова, Веселин Методиев. Млади, образовани, всеки от тях с достатъчен опит както в партията, така и в местната власт. Тогава Прошко Прошков беше районен кмет на столичния квартал "Лозенец", като на изборите през 2007 г. успя да спечели срещу кандидата на ГЕРБ. При това във времето, когато беше пикът в подкрепата за сегашните управляващи. Христо Ангеличин и Петър Москов бяха общински съветници в София. Петър Николов беше в централното ръководство на ДСБ. А Даниел Митов - заместник на Иван Костов в партията и за него се мислеше като за бъдещия негов наследник на лидерския пост във формацията. ..." https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/03/30/1798965_izgubenoto_pokolenie_na_dsb/

Мотика, автогол, смях в залата.

Как само се върнахме до там да имаме за държавен лидер посткомунистическа празноглава мутра. В България такъв ветропаказател да се счита за консерватор ?! Всичко трябваше отдавна да е преминато и преживяно още в началото на 90те. Мотика, автогол, смях в залата.
Giga Shadow's picture
Giga Shadow
Giga Shadow

Костов ако преболедува от

Костов ако преболедува от коронавируса, после съвсем по друг начин ще ги вижда нещата с мерките. Това важи за всички крайно консервативни твърдолинейни спрямо мерките хора (и уплашени до степен на психиатрично заболяване). На мен лично, думите му за мерките ми звучат екстремно неадекватно и за съжаление спекулативно. Другия вариант е с такива изказвания да търси политически позитиви и негативи за съответните политици и политически партии. И затова да говори едно, а да мисли друго, което не е нетипично за политиците. А най-вероятно е да е и двете - хем да е много уплашен от коронавируса, хем при възможност да не пропуска да атакува политически "ние сме добрите и знаем как, вие сте лошите и не знаете как"
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

АлЮ, Костов, я по-полека с

АлЮ, Костов, я по-полека с критиките! Всичко е точно за народец оправен за 800 дни!

интерснооо

Така е всички дето се хранят и се научиха да лапат от държавата,ти ги направи олигарси и собственици на държавни предприятия. А твоя Радан,съсипа и малкото което остави зад себе си,като партия!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.