Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Посолствата на САЩ и Великобритания у нас излязоха с изявления в подкрепа на решението на българските власти от днес - да бъде обявен за персона нон грата руски дипломат, уличен в шпионаж.

От двете мисии публикуваха кратки, но съдържателни съобщения, в които се посочва, че България - партньор в НАТО и съюзник, има право да защитава своя суверенитет и националната си сигурност.

Позицията на Вашингтон е по-остра, като в нея има намек и за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

"През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители - от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина", се казва в нея.

Припомняме, че тази седмица излезе разследване на "Белингкат" и The Insider, в сътрудничество с "Шпигел" и "Си Ен Ен", според което трима руски агенти са следили Навални и са направили опит за отравянето му в Русия. Появиха се и информации, според които е имало и втори опит - вече в Германия, където опозиционерът се лекува.

Ето и пълните изявления на двете мисии:

Съединените американски щати подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж.

През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители - от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина.

България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет. 

Обръщаме внимание на днешното изявление на министъра на външните работи на Република България относно шпионска дейност на руски дипломат на територията на България.

България е близък партньор и важен съюзник в НАТО. Тя има правото да разследва незаконно външно вмешателство, което подрива суверенитета ѝ.

Обединеното кралство подкрепя действията на българските власти в отговор на тази заплаха и в защита на гражданите, суверенитета и националната си сигурност.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.