"Ние сме дали ключа към възможността да има електронна рецепта."

Това обяви заместник-министърката на здравеопазването Жени Начева, която заедно с представител на "Информационно обслужване", демонстрира пред медиите как ще действа електронната рецепта, която влиза в сила от днес.

Постановлението на МС за промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ беше публикувано в "Държавен вестник" днес. Там се предвижда и възможност за издаване по електронен път и на направление за хоспитализация, както и за изследвания за установяването на коронавирусна инфекция.

Това беше договорено на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник.

Което не означава, че системата реално е заработила, а че вече е регламентирана такава възможност. И че, както Жени Начева, повтори няколко пъти "в момента е предоставена възможност на всички да бъдат интегрирани".

Тя подчерта още, че министерството си е спазило обещанието и има е-рецепта и е-направление (за PCR тест) преди новата година. 

"Електронното направление вече е факт. За по-малко от две седмици успяхме да обхванем около 50% от общопрактикуващите лекари, които издават електронно направление. Другият ангажимент, поет от държавата и изпълнен, е електронната рецепта, която вече е факт от днес", отметна тя.

"Модулът, който държавата имаше ангажимент да разработи, съвместно с Националния системен интегратор, вече е факт и работи", каза още Начева.

Но "аптечният софтуер е различен от този на общопрактикуващите лекари." Така че сега трябва да се мине през процес на синхронизация на софтуера на апетките, на личните лекари. 

По думите на Начева засега 5 аптечни вериги действат с е-рецепта, с модула имат връзка продуктите на две от софтуерните компании.

Засега рецепти ще продължат да се издават на хартия. А зелени и други специфични рецепти - само на хартия. Рецептите ще бъдат еднократни или многократни. Ще са подписани с електронен подпис от лекарите, ще имат уникален QR код и идентификационен номер, като ще съдържат ЕГН на пациента и съответната дата. След като пациентът съобщи някои от тези параметри в аптеката, фармацевтът ще намира рецептата във виртуално хранилище и ще може да я изпълни. Няма да има нужда и от рецептурната книжка.

Колко време ще трае преходният период на адаптация? Начева избегна определянето на краен срок - за да не се създавали очаквания, че дотогава може да не се работи  електронна рецепта.

И пак повтори: "Каквото ние е трябвало да направим, сме го направили".

Зам.-министърката уточни, че е-рецептата не отменяла посещението при личния лекар за преглед и съответно издаване на амбулаторен лист с подпис на пациента. Изключения щяло да се прави само за болни с коронавирусна инфекция и под карантина.

"Рецептите не заменят физическия преглед на лицата при общопрактикуващи лекари. Лицата продължават да минават на преглед. За всеки преглед ще се издава амбулаторен лист. Електронната рецепта само опосредства и подпомага работата на лекарите и на аптеките. Тя е средство, което улеснява и пациентите. Тя ще позволи да има много ясна информация за всички назначени и предписани лекарства, електронно отразени, ще има пълна прозрачност за това какви лекарства са предписани и назначени'', каза тя.

Аптеките и ДКЦ-тата, които заработят с електронни рецепти, засега ще се обозначават със специални стикери. Целта след това е да се премине изцяло към електронни рецепти.

,,Няма да се откажем от електронното здравеопазване, стъпка по стъпка ще градим неговите елементи'', твърди още Начева. За въвеждането на е-рецептата обаче се говори от 2002 г. , това се случи в края на 2020, а реално системата ще се задейства догодина.

„За пациентите не би трябвало нищо да се промени - отивате на лекар, той прави съответното предписание в Националната здравна информационна система”, коментира по-рано Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз пред Нова тв.

По думите му все още няма да можем да отидем с електронната рецепта в която и да е аптека. Това ще стане на по-късен етап. Причината е в софтуерите. Вероятно ще са нужни месеци, за да заработи системата при всички.

Какво още се предвижда в постановлението

Регламентира се и издаването на PCR изследвания, което може да става и по електронен път, като личните лекари не е нужно да извършват преглед на пациент, това може да става и чрез телефонна консултация.

"Лекарите от лечебните заведения за първична извънболнична помощ може да издават медицински направления за извършване на определени с националния рамков договор медико-диагностични изследвания за установяване на заразното заболяване при пациент от техния регистър по чл. 6, ал. 3 и без извършване на преглед на пациента, но след провеждане на телефонна консултация за обсъждане на неговите оплаквания и снемане на анамнезата.

В тези случаи в издадения амбулаторен лист изрично се вписва, че преглед не е извършен, и се посочват причините за издаване на направлението. Екземпляр от амбулаторния лист може да не бъде предоставен на пациента", пише в постановлението.

На правителственото заседание в сряда, когато беше прието постановлението здравният министър Костадин Ангелов обясни:

„Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК“. 

Той допълни, че същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.