Сметките за парно за месец ноември отново са прекомерно високи и абонатите на "Топлофикация София" изпращат стотици сигнали на ден за проверки. Комисията за енергийно и водно регулиране започва поредната си такава в столичното дружество, а оттам твърдят, че проблем няма, а сметките имат лесно и обикновено обяснение. 

Същото твърдение днес направи и омбудсманът на "Топлофикация София" Деян Дянков, който се назначава от столичния общински съвет. 

По думите му, има три основни фактора, които обуславят сметките за миналия месец такива, каквито са. Първо - тази година парното е пуснато на 26 октомври, а не на пети ноември, както е било миналата година. Тоест, в крайната сметка за месеца са включени повече дни. 

Второ - температурата през този ноември е доста по-ниска в сравнение с миналата година. Средната през ноември на миналата година е била около 10 градуса, докато сега е била около 5C. 

Трето - пандемията и "хоум офисът". Оказва се, че според "Топлофикация" хората потребяват много повече енергия стоейки си вкъщи и така логично дружеството им начислява повече и по-големи сметки. 

Големият проблем - известната пресконференция на премиера Бойко Борисов, който обяви, че от трети март на тази година и за осем месеца назад, ще плащаме с 40% по-ниска цена за руския газ и оттам - да се очаква огромно намаление на сметките за парно. Това така и не се случи, защото в сметките влизат и други компоненти за оформянето на цената, но според Дянков тя така или иначе в момента е по-ниска с около 22% спрямо високите цени от миналата година. 

Тоест - през миналата година сме плащали по около 95 лв. за мегаватчас, докато сега цената е около 82 лв. за единица потребена енергия. 

Според омбудсмана на дружеството проблемът е в прогнозните сметки. Те не дават реално месечно потребление на момента, такова може да бъде хванато чак в края на сезона, когато идва изравняването. Към момента от Топлофикация казват, че общото им потребление е скочило с почти 30%. 

Въпреки намалението на цената на природния газ, който влиза в България, като се отчетат всички други начисления - амортизация, пренос, ДДС и т.н., то реалното намаление на газа за потребителите е около 20%, но пък реалното намаление на топлинната енергия - 11%. 

От всичко казано до момента излиза следното - сметките са високи именно и само заради високото потребление, което абонатите генерират, стойки си вкъщи. 

"Топлофикация София" е минала през около 30 проверки тази година, в които нарушения не са намерени.