Ако трябва да направим ретроспекция на изминалата година в Синеморец, би трябвало да я наречем по-скоро дисекция. Дисекция на един държавен апарат, в който ще открием страшно много тумори. И тези тумори са конкретно в централната власт, с разсейки навсякъде в местната.

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е отговорно за опазването на природата и то не само по Черноморието. Предният министър бе показно арестуван. Сегашният министър, оглави министерството с основна задача – на пожар да се справи с водната криза. В нито едно негово изказване досега обаче лично аз не съм чул да изтъкне като един от основните проблеми за безводието масовото изсичане на горите в България. Вместо това се предлагат от скъпи, по-скъпи предложения за тръбопроводи, ремонти и т.н. – всички обвързани с обществени поръчки или с директно възлагане и е публична тайна кой ги печели.

Подопечните му регионални екоинспекции пък на воля раздават положителни оценки за инвестиционни намерения, като заключението неизменно е "незначително въздействие".

Един от случаите в Синеморец звучи парадоксално: РИОСВ-Бургас се е съгласила с декларирано твърдение на инвеститора, че отпадните води ще се заустват в пречиствателна станция за отпадни води (ПОСВ) в Синеморец, а всички са наясно, че там няма работеща пречиствателна станция, която да поеме съществуващата инфраструктура, да не говорим за бъдещи строежи. Неслучайно кметът Георги Лапчев, говореше че тепърва предстои да се изгражда пречиствателна станция, но трябва да се приеме първо... Общ устройствен план (ОУП) на общината.

Такъв план засега е мираж, тъй като друго родно министерство, най-меко казано нехае за липсата му. Скандално е, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) наема за изготвяне на плана фирма, която очевадно манипулира данни в проекта за нов ОУП, като по този начин реално се опитва да оправдае бъдещото презастрояване.

Същото това министерство, не иска да признае дюните в района на Иракли, които пък са картирани от МОСВ още през 2012 г. Не се правят и никакви стъпки дюните по цялата ивица, които незнайно как се водят частна собственост, да се върнат обратно като изключителна държавна собственост. Стигна се дори до скандалното изказване на Петя Аврамова:

"Искаме ли една магистрала да изтече в пясъците?"

В същото време се прие изменение в Закон за устройство на територията (ЗУТ), според което се удължи с 2 години срокът всяка община да приеме ОУП. Старият срок изтичаше на 01.01.2021. Това означава, че още поне 2 години ще може да се строи на парче, както се случва в момента в Синеморец. Предложението за изменение бе прието от всички партии.

За капак на всичко, "Обединени патриоти" имат предложение да може общините да преотреждат земеделски земи и гори за застрояване с обикновено мнозинство на общинските съвети за обекти в "приоритетни зони на въздействие" - за да може да се строи без имотите да са в границите на урбанизираната територия на населеното място (и в общини, които нямат ОУП). Отваря се врата и "приоритетни зони на въздействие" да са земите и първа линия.

Предложението на "патриотите" е в пълен контраст на думите на Ивелина Василева, депутат от ГЕРБ и председател на екологичната комисия в парламента: 

"Ще предложим промени в Закон за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с които ще се наложи забрана за строителство в 100-метровата зона".

Но явно, празните обещания са в ДНК-то на управляващите. Вече над десетилетие чакаме да бъдат разследвани скандалните заменки с имоти не само по Черноморието. Бойко Борисов дойде на власт именно с тези обещания. Голяма част от тези имоти отдавна са бетонирани, виновни обаче няма, а на всичкото и отгоре се оказва, че данъкоплатецът ще плаща за заменките, защото има земи по Черноморието с повторна оценка от по 49 ст. на квадратен метър.

Освен МОСВ и МРРБ, за Черноморието ни се грижи и Министерство на туризма (МТ). Докато беше министър Николина Ангелкова отдаде плаж, заобиколен от защитена местност, за който МОСВ отговори, че... няма как да бъде отдаден под наем. Същевременно пък тази защитена местност по никакъв начин не се опазва. Липсват забранителни табели и масово МПС преминават през нея, а от РИОСВ-Бургас съобщават, че за целия летен сезон са санкционирали само трима нарушители и то хванати в един и същи ден. За повече проверки нямат ресурс. Но пък направиха акция с катер и глобиха трима души с палатка.

Известният вече строеж на един столичен архитект в Синеморец напълно олицетворява работата на трите министерства. МОСВ, чрез РИОСВ-Бургас издаде положително становище, в което констатира "незначително въздействие". МРРБ не се тревожи, че имотът е извън границите на населеното място и общината няма ОУП. МТ не забелязва, че сградата не отговаря на критериите в ЗУЧК. Абсолютно скандално бе излята и бетонна ограда, която реално граничи с бездната. По този начин се ограничава свободното преминаване по крайбрежието, където и се намира и една от най-привлекателната за туристите забележителности - скалните образувания Корабите. Това нарушение на конституцията също остава напълно незабелязано от институциите.

Община Царево категорично отказа да предостави разрешителното за строеж, за да се провери на точното място ли е оградата. Защото в подробният устройствен план на имота (взет все пак от общината), в графичната част се вижда че трябва да има пешеходна алея с ширина от 5 метра. Решихме да проверим чия е фирмата, упражняваща строителен надзор и дали пък случайно тя няма да намери някакви нередности. Оказа се обаче, че фирмата за строителен надзор е... собственост на жената на инвеститора. Така че надежда всяка тука оставете! Главният архитект на общината мълчи вече няколко месеца, отказва всякаква връзка с медиите след забрана от кмета. Все едно, че архитектът не живее в държава членка на ЕС, а в Северна Корея.

В заключение, като заговорихме за роднини и архитекти, в Синеморец строителен надзор е жена ти, в Община Царево кметски наместник е леля ти, а в Тюленово разрешетилно за строеж издава майка ти... В централната и местната власт всичко е точно!