Арбитражният спортен съд (КАС) в Лозана намали наказанието на Русия от четири на две години за неучастие на големи първенства заради допинг скандалите от периода 2014-2016 г.

Това означава, че на преместените за догодина Олимпийски и Параолимпийски игри в Токио отново ще могат да участват само отделни руски спортисти под неутрален флаг - без националното знаме, химн, делегация и т.н. Това ще се случи и на Зимните игри през февруари 2022 г. в Пекин.

А Русия не може да участва на Световното по футбол в Катар в края на 2022 г., ако се класира. Единственото изключение за големи първенства в периода е Европейското по футбол през 2021 г., тъй като УЕФА е конфедерация и не е в категорията на МОК и ФИФА.

Наказанието на Русия бе наложено от Световната антидопингова агенция (WADA) през декември 2019 г. След решението на КАС то остава в сила до 16 декември 2022 г.

Отделните световни централи ще обявят дали да допуснат руски спортисти на своите първенства. През март, например, ще бъде решено дали и колко лекоатлети от страната могат да се състезават. Условията са ясни - изредените по-горе. Те ще бъдат третирани като "неутрални спортисти".

Тези, които искат да участват на Олимпийски игри и Световни първенства, трябва да докажат чисто от допинг досие. На зимната Олимпиада в Пьончан през 2018 г. броят им беше 168. Още не е ясно колко ще бъдат в Токио.

Русия беше изтеглена в миналия наскоро жребий за световните квалификации в Европа за Мондиал 2022. По-вероятно е Сборная да участва, но без да се води в класирането в групата си. Предстои ФИФА да се произнесе по въпроса.