Чехия и Словакия първо подкрепиха, а след това блокираха заключения за разширяването на ЕС, с което разгневиха България.

Това предизвика декларация на Министерството на външните работи в София. В нея са споменати „две държави“, без да бъдат назовани имената им. Клуб Z научи по-късно, че става дума за Чехия и Словакия.

Какво се случи

На вчерашното заседание на КОРЕПЕР II – посланиците на страните членки на ЕС, са приети единодушно заключения по Процеса за асоцииране и стабилизиране. В тях по настояване на България е било добавено изречение за важността на договорите на Република Северна Македония (РСМ) с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята.

Поради постигнатото единодушие тези заключения автоматично са били включени от германското председателство в дневния ред на днешния Съвет „Околна среда“. Причината е, че днешният Съвет е последният за годината, обясниха за Клуб Z европейски дипломатически източници. Те допълниха, че такава практика е често срещана, но това рядко се забелязва. Например е имало случай, когато на Съвет „Външни работи“ да бъде гласувана квота за улов на калкани. Нещо подобно се е случило и сега.

Изненадващо обаче Чехия и Словакия се отметнали и блокирали заключенията, които подкрепили ден по-рано. Представителите на двете държави така и не дали обяснение за постъпката си.

„Ветото над заключенията на Съвета рискува да подкопае доверието в ЕС и препятства ЕС да изпрати тъй необходимите сигнали до Западните Балкани, за да стимулира извършването на необходимите реформи, които страните, желаещи да се присъединят, трябва да предприемат. Като една от държавите членки, подкрепящи разширяването, България би искала да окуражи Съвета да подходи конструктивно в настоящата ситуация, за да стане възможно приемането на заключенията по време на сегашното Председателство на Съвета на ЕС“, си казва в изявлението на МВнР.

От министерството уточняват, че заключенията на Съвета на ЕС по разширяването нямат нищо общо с процеса на одобряване на преговорните рамки с Албания и РСМ. България изразява одобрение за преговорната рамка за Албания, и приветства предоставеното допълнително време за подобряване на рамката за РСМ, гласи официалната позиция на Външно.

Медиите в Скопие не пропуснаха да вдигнат шум покрай случката.

„Словачка, Чешка и Австрија - премногу ѝ се попушта на Бугарија, блокирани заклучоците на ЕУ“ (Словакия, Чехия и Австрия - твърде много се дава на България - заклюменията са блокирани), пишие в сайта си редакцията за РСМ на Радио „Свободна Европа“. Според нея и медии в Скопие Австрия също е гласувала против заключенията. Нашите източници обаче са категорични, че става дума единствено за Чехия и Словакия.

Критики за Меркел в Германия, тя говори с Борисов

Пак заради темата Северна Македония и българската позиция против старт на преговорите на страната за членство в ЕС на този етап, канцлерката на Германия Ангела Меркел - която председателства и ЕС, е подложена на критики в собствената си партия. 

Гюнтер Крихбаум, депутат от Християндемократически съюз, заяви в Бундестага, че блокадата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС е неуспех за германското председателство, а България злоупотребява със своята позиция. Той настоява да бъде ясно заявено - чрез упражняване на натиск. И пита Меркел как оценява шансовете за преодоляване на ситуацията, създадена от България в близко бъдеще.

Отговорът на Меркел: "Говорих за пореден път с българския премиер Бойко Борисов и се надявам тези въпроси да бъдат решени скоро."

В резултат на тези съобщения и на "медийни запитвания", от правителствената информационна служба днес обявиха в официално съобщение, че "министър-председателят Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел, както и техните екипи, осъществяват регулярна комуникация по всички теми от взаимен интерес".

"Както премиерът Борисов, така и канцлерът Меркел, са заинтересовани от намирането на решение по този въпрос. Усилията на българската страна винаги са били и продължават да бъдат насочени към постигането на диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но за целта това трябва да се желае и изпълнява от двете страни. България среща пълно разбиране за тези нейни усилия от страна на партньорите й в ЕС", твърдят от Министерския съвет.