Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Чехия и Словакия първо подкрепиха, а след това блокираха заключения за разширяването на ЕС, с което разгневиха България.

Това предизвика декларация на Министерството на външните работи в София. В нея са споменати „две държави“, без да бъдат назовани имената им. Клуб Z научи по-късно, че става дума за Чехия и Словакия.

Какво се случи

На вчерашното заседание на КОРЕПЕР II – посланиците на страните членки на ЕС, са приети единодушно заключения по Процеса за асоцииране и стабилизиране. В тях по настояване на България е било добавено изречение за важността на договорите на Република Северна Македония (РСМ) с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята.

Поради постигнатото единодушие тези заключения автоматично са били включени от германското председателство в дневния ред на днешния Съвет „Околна среда“. Причината е, че днешният Съвет е последният за годината, обясниха за Клуб Z европейски дипломатически източници. Те допълниха, че такава практика е често срещана, но това рядко се забелязва. Например е имало случай, когато на Съвет „Външни работи“ да бъде гласувана квота за улов на калкани. Нещо подобно се е случило и сега.

Изненадващо обаче Чехия и Словакия се отметнали и блокирали заключенията, които подкрепили ден по-рано. Представителите на двете държави така и не дали обяснение за постъпката си.

„Ветото над заключенията на Съвета рискува да подкопае доверието в ЕС и препятства ЕС да изпрати тъй необходимите сигнали до Западните Балкани, за да стимулира извършването на необходимите реформи, които страните, желаещи да се присъединят, трябва да предприемат. Като една от държавите членки, подкрепящи разширяването, България би искала да окуражи Съвета да подходи конструктивно в настоящата ситуация, за да стане възможно приемането на заключенията по време на сегашното Председателство на Съвета на ЕС“, си казва в изявлението на МВнР.

От министерството уточняват, че заключенията на Съвета на ЕС по разширяването нямат нищо общо с процеса на одобряване на преговорните рамки с Албания и РСМ. България изразява одобрение за преговорната рамка за Албания, и приветства предоставеното допълнително време за подобряване на рамката за РСМ, гласи официалната позиция на Външно.

Медиите в Скопие не пропуснаха да вдигнат шум покрай случката.

„Словачка, Чешка и Австрија - премногу ѝ се попушта на Бугарија, блокирани заклучоците на ЕУ“ (Словакия, Чехия и Австрия - твърде много се дава на България - заклюменията са блокирани), пишие в сайта си редакцията за РСМ на Радио „Свободна Европа“. Според нея и медии в Скопие Австрия също е гласувала против заключенията. Нашите източници обаче са категорични, че става дума единствено за Чехия и Словакия.

Критики за Меркел в Германия, тя говори с Борисов

Пак заради темата Северна Македония и българската позиция против старт на преговорите на страната за членство в ЕС на този етап, канцлерката на Германия Ангела Меркел - която председателства и ЕС, е подложена на критики в собствената си партия. 

Гюнтер Крихбаум, депутат от Християндемократически съюз, заяви в Бундестага, че блокадата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС е неуспех за германското председателство, а България злоупотребява със своята позиция. Той настоява да бъде ясно заявено - чрез упражняване на натиск. И пита Меркел как оценява шансовете за преодоляване на ситуацията, създадена от България в близко бъдеще.

Отговорът на Меркел: "Говорих за пореден път с българския премиер Бойко Борисов и се надявам тези въпроси да бъдат решени скоро."

В резултат на тези съобщения и на "медийни запитвания", от правителствената информационна служба днес обявиха в официално съобщение, че "министър-председателят Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел, както и техните екипи, осъществяват регулярна комуникация по всички теми от взаимен интерес".

"Както премиерът Борисов, така и канцлерът Меркел, са заинтересовани от намирането на решение по този въпрос. Усилията на българската страна винаги са били и продължават да бъдат насочени към постигането на диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но за целта това трябва да се желае и изпълнява от двете страни. България среща пълно разбиране за тези нейни усилия от страна на партньорите й в ЕС", твърдят от Министерския съвет. 

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Започна се това, за което

Започна се това, за което пиша от край време. България е вече напълно сама, България вече е пълна нула за всички в Европа, Америка и Канада и ще изпада във все по-голяма изолация. Но безумията и некомпетентността на Борисов, Каракачанов и пазарджишкото Нищото, което те окачиха във Външно няма да платят те и отгледаните от Каракачанов лумпени, а целият български народ с поколения. Трагедията е пълна! Жалко, но в света на нормалните хора упоритото малоумие на тълпата, простотията на управляващите и пълното невежество в дипломацията скъпо се заплащат.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Преди 2 дни един български

Преди 2 дни един български женски Галош има малоумието да сравни Тито със Сталин, защото на дипломация я е учила дружинната й от пионерския лагер в Пазарджик. Тя не й е казала, че маршал Тито е бил част от антихитлериската коалиция, предвождал е 130 000 партизанска армия, пердашил е хилериската армия при Неретва, почитан е, като герой от войната от Англия, Франция и САЩ, опълчил се на Сталин, десетилетия е водач на движението на Необвързаните страни в света, позволил е на хиляди чехи и словаци да избягат на запад и да се спасят от руски ботуш след като и ние окупирахме страната им през 1968г. и най-накрая е политик уважаван в целия свят - това невежество да направи справка какви личности са били на погребението му! А това, че презираше нас българите беше обосновано от това, че Живков беше превърнал България в подлога на Съветския съюз и сигурно беше прав, защото беше така и проблемът беше наш. Отношението му към нас, обаче не дава никакво право на едно съвременно наше невежо НИЩОЖЕСТВО да го сравнява с Хитлер, защото така ни прави отново за подигравка на целия свят.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Извинявам се за допуснатата

Извинявам се за допуснатата грешка по-горе. Да се чете: Преди 2 дни един български женски Галош има малоумието да сравни Тито със Хитлер.......
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Същото това НИЩОЖЕСТВО на

Същото това НИЩОЖЕСТВО на българската дипломация не ЗНАЕ, че 1948 г. Югославия и България подписват споразумение за връщане на бегълци в едната и другата държави. Когато той изтича през 1968 г. Тито заявява на България, че няма да поднови договора, защото няма да издържа гранични войски за да пази България. За 20 години само българи са бягали в Югославия и той е трябвало да ги връща, а нито един югославянин не е избягал в България. И остави границите си без граничари. Тогава Живков разпореди да се направи кльон на границата и започнаха да стрелят по всеки , който искаше да я премине. Така загинаха стотици българи. Да, Тито беше диктатор, но по негово време почти всеки македонец можеше без проблем да отиде да работи на запад и после да се върне с пари в Югославия, а ние славните българи да ходиме като дрипльовци на пограничните събори за да си купим пакетче истинско кафе, защото тогава в България се продаваше само виетнамски боклук! Да не говорим за дрехи, обувки, дънки, плочи и всичко друго, което ние пазарувахме от диктатота. А бананите в магазините им ги гледахме като маймуни. В лагера за политически бегълци в Трайскирхен съм лежал и с косовари, и с хървати, и със сърби и никой от тях не е казал лоша дума за Тито, а са проклиняли неговите наследници. И след всичко това лумпените на Каракачанов и неграмотното НИЩОЖЕСТВО окачено във Външно питат, защо македонците честват най-мрачния диктатот на замята!?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.