Председателите на политическите групи в Европарламента са готови да организират извънредна сесия в края на месеца, за да гласуват бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Това ще стане в случай, че сделката бъде постигната до полунощ на 20 срещу 21 декември.

Иявлението на Конференцията на председателите бе разпространено след среща с главния европейски преговарящ Мишел Барние.

Той информира шефовете на парламентарните групи за хода на преговорите. В туитър Барние написа, че е постигнат напредък, но остават последните препъникамъни. Емисарят на Брюксел уверява, че ЕС ще подпише само споразумение, защитаващо неговите интереси и принципи.

Според договорите на Съюза Европарламентът може да започне процес на ратификация след края на преговорите и след като Съветът на ЕС финализира споразумението и го изпрати на депутатите.

Зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович заяви днес след срещата на съвместната комисия „ЕС-Великобритания“, че са приети редица мерки за прилагане, свързани със Споръзумението за излизането на Великобритания.

Постигнати са и няколко решения по прилагането от 1 януари 2021 г. на протокола за Ирландия и Северна Ирландия, целящ избягването на твърда граница между тях.Те са следните:

• За присъствието на ЕС в Северна Ирландия, когато британските власти прилагат европейското право в тази провинция, включително проверки и контрол съгласно протокола;

• Определянето на критерии, според които стоките ще се считат за безопасни, когато влизат в ЕС при движението им към Северна Ирландия от останалите британски провинции или от останалия свят;

• За изключването на субсидиите за селско стопанство и рибарство от регламентите за държавната помощ.