Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Администрацията на отиващия си американски президент Доналд Тръмп обяви Швейцария за валутен манипулатор в свой отдавна чакан доклад. Той е изготвен от министерството на финансите и в списъка попадат също държавите Виетнам, Индия, Тайланд и Тайван. 

По същество докладът е наблюдение върху валутните интервенции на централните банки на държавите - търговски партньори на САЩ, и цели да покаже дали някоя от тях не опитва да натиска надолу своята валута за сметка на долара. 

Швейцария попадна в т.нар. списък за наблюдение още в началото на тази година, но след това нещата ескалираха. Вашингтон твърди, че швейцарската национална банка се намесва усилено в опит да задържи франка на по-ниско ниво, давайки предимство на своя износ. Все пак трябва да се отбележи, че въпреки че през първите шест месеца банката продаде франкове с еквивалент от 100 мрлд. долара, операцията не е особено успешна, защото местната валута остава и през тази година най-силната валута в Г-10.

Разбира се, централната банка на Швейцария отрича да прави умишлени недоговорени интервенции и казва, че се намесва единствено когато трябва да го направи. 

И ако Вашингтон има право от гледна точка на валутния си интерес, то не е много ясно какъв е политическият. По информация на Ройтерс екипът на Джо Байдън не е бил запознат с данните в доклада, нито че те ще бъдат публично оповестени. Това е проблем за бъдещия президент, защото нов търговски спорен фронт в момента не му е необходим. Не е и ясно какво ще предприеме администрацията на Тръмп, която може да наложи санкции на Швейцария, макар те да са малко вероятни. 

Самият Доналд Тръмп дойде на власт с обещанието да намали търговските дефицити на САЩ и да изравни баланса, но пандемията изкриви потоците и страната отново е в дефицит по сметката си.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.