Броят на жертвите на COVID-19 в Южна Корея достигна 634, след като в четвъртък бяха регистрирани рекордните 22 жертви от коронавирус. За втори пореден ден в страната са диагностицирани над 1000 заразени. Общият брой на активните пациенти достига 12 209, като от тях 242 са в сериозно или критично състояние.

Почти 800 от 1014-те нови случая са диагностицирани в гъсто населената столица Сеул, където здравните служители алармират за очертаващ се недостиг на капацитет в болниците, предава Асошиейтед прес.

Вирусът в азиатската страна се завърна, след като правителството либерализира мерките и предприе мерки да вдъхне живот на икономиката.

Длъжностните лица сега обмислят дали да повишат социалното дистанциране до максимални нива, което може да включва забрани за събиране на повече от 10 души, затварянето на десетки хиляди бизнеси, които се считат за несъществени, и изискване към компаниите да увеличат броя на служителите си, които работят от вкъщи.

Междувременно в Токио бяха регистрирани 822 нови случая на коронавирус - рекорд за японската столица. Инфекциите постепенно се покачват в цялата страна от няколко седмици. В петък Япония съобщи за 2988 нови случая, като общият им брой достига 187 103. Смъртните случаи са 2739.

Експерти от оперативния щаб в Токио повишиха нивата на предпазливост за медицинските системи до най-високо ниво, предполагайки, че повечето болници в Токио разполагат с недостатъчно допълнителни здравни служители или легла, за да продължат обичайното си лечение на други пациенти.

"Трябва да спрем по-нататъшното увеличение на инфекциите", каза губернаторът на Токио Юрико Койке. "С цел предотвратяване на сериозните случаи и жертвите, както и спасяването на медицинските системи от срив, моля всички да си сътрудничат."

Норио Охмагари, директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, каза, че броят на всекидневните случаи може да надхвърли 1000 до седмици. Около половината от случаите вече не могат да бъдат проследени, тъй като инфекциите се предават в домовете, офисите и училищата, обясниха експерти.

Премиерът Йошихиде Суга дълго време отказваше да предприеме мерки, за да предпази бизнесите. След многократни призиви на здравни експерти миналия петък Суга обяви планове за спиране на правителствената кампания за популяризиране на пътуванията от 28 декември до 11 януари след медийни проучвания, показващи рязък спад в общественото доверие за управляващите.