Приоритетите на новото ръководство на Министерството на отбраната са по-пълна и задълбочена интеграция на страната ни в НАТО и ЕС, както и превъоръжаване с техника, отговаряща на стандартите на Алианса.

Това заяви военният министър Николай Ненчев на среща с посланичката на САЩ у нас Марси Рийс.

Той изтъкна важността на изготвената от екипа на предшественика му Велизар Шаламанов Национална програма, станала известна като "Визия 2020". Ненчев обеща да следва заложените в нея принципи и изрази увереност в реализирането им с подкрепата на парламента, министър-председателя и президента. Ще бъдат изпълнени и основните приоритети след срещата на НАТО в Уелс с акцент върху прилагането на Плана за готовност за действие на Алианса и постепенното увеличаване на бюджетите за отбрана.

За несъвместимостта на военната и техника със стандартите на НАТО се говори не от вчера. Първо стана ясно, че руските ни самолети не съответстват изобщо на изискванията. Миналата седмица при визитата си в София командващият силите на пакта в Европа ген. Филип Брийдлав заяви, че и флотът и сухопътните сили на българската армия трябва да бъдат съвместими с оборудването и способностите на НАТО.

Ненчев коментирал и разрастващата се дейност на "Ислямска държава" (ИД) и възможността за навлизане на терористи на територията на България. Министърът очаква подкрепата на международните организации в това отношение.