Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Беларуската опозиция получи днес годишната награда „Сахаров“, присъждана от Европарламента за свобода на мисълта.

Това стана в деня, в който посланиците на 27-те страни от ЕС одобриха нови санкции срещу режима на Александър Лукашенко. В санкционния списък към деташните 55 физически лица и компании бяха вкарани още 30.

Награата бе връчена на членовете на Координационния съвет на Беларус, оглавяван от Светлана Тихановска. В него са нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич и други. Част от лауреатите са в затвора и не можаха да дойдат на церемонията

„Подкрепени сме от хиляди граждани на Беларус, които ни вдъхновяват, вдъхват ни сили и надежда. Много от тях не присъстват тук днес. Нашите смели жени, работници, студенти, лекари, учители, адвокати, писатели, журналисти и активисти - всички те са в Беларус и се борят за нашата свобода. Тази награда принадлежи на тях“, заяви Светлана Тихановска.

Председателят на ЕП Давид Сасоли аплодира лауреатите на наградата "Сахаров".

На пресконференция в ЕП тя показа снимки на арестувани и загинали активисти. Сред задържаните е и нейният съпруг Сергей. Той искаше да се кандидатира за президент на Беларус, но властите отказаха да го регистрират. Тогава кандидатурата си издигна жена му. А той бе арестуван.

„Той е безстрашен“, „Тя е безстрашна“, възкликваше Тихановска за всеки, чийто портрет издигаше. Тя разказа накратко и историята на всеки един от тези хора.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.