Близо 100 милиона лева отпусна на днешното си заседание правителството за дейността на лечебните заведения, които осигуряват над 50% от легловия си капацитет за лечението на пациенти с COVID-19, за ремонтни и строителни дейности и нова апаратура в големи болници. Това съобщи правителствената информационна служба. 

„Всичко, което правим, правим го за докторите и за хората“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

По бюджета на Министерството на здравеопазването се одобряват допълнителни 65 милиона лева, 50 милиона лева от които са за 55 лечебни заведения, приемащи пациенти с COVID-19, и готови да осигурят над 50% от легловия си капацитет за заболелите от новия вирус. Останалите 15 милиона от сумата са за купуването на бързи антигенни тестове за диагностика на българските граждани.

С постановление на Министерския съвет бе увеличен капиталът на болница „Пирогов“ с 14 995 760 лева. Средствата са за строително-монтажни работи и за купуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на лечебното заведение.

„В рамките на няколко години този символ на българската медицина и за българите – „Пирогов“, беше реновирана клиника по клиника. Това, за което настояваха хирурзите, сега ще го има - нови най-модерни операционни“, подчерта премиерът Борисов.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов изтъкна, че благодарение на отпуснатите средства ще бъде завършен пълният цикъл на модернизиране на най-голямата спешна болница в България. 

„Ще бъдат завършени мултифункционалното спешно отделениe, 7 клиники и 17 операционни зали. Приключен е и ремонтът за енергийна ефективност на всички сгради в болницата“, посочи Балтов. 

Правителството отпусна също 15 милиона лева на столичната болница „Света Екатерина“ за купуването на модерна медицинска апаратура за новопостроения блок Б. 3,5 милиона лева ще получи и Александровската болница за строителство,  ремонт и оборудване. 

С финансирането част от сградите на болницата ще бъдат реновирани, предвижда се също построяването на детска градина за децата на работещите медицински екипи в района. 

Допълнително финансиране от 1 милион лева получава и МБАЛ „Св. Анна“ във Варна за реновиране на фасадата на терапевтичния блок на лечебното заведение. Средства в размер на 450 000 лева се отделят и за общинската болница в Нова Загора. 

„Благодаря на всички медицински лица, които са на своя пост и в резултат броят на излекуваните започва да става повече или колкото броя на заразените, което се дължи изключително на вашите действия“, обърна се премиерът Борисов към лекарите.

Електронните рецепти вече са одобрени

На днешното си заседание Министерският съвет гласува и промяна в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, с която се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти. Решението към момента среща критики от страна на личните лекари, които още от сега видяха проблем при издаването на рецепти при домашни посещения, защото изискват електронен подпис. 

„С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера по време на срещата ни поставиха представителите на Българския лекарски съюз“, заяви Бойко Борисов в рамките на заседанието.

Премиерът възложи на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да продължи да работи в тясна връзка с лекарите, които всеки ден водят битка за живота и здравето на българските граждани.

Министър-председателят акцентира, че медиците имат още една ключова роля - помощта, която оказват на държавата във връзка с имунизирането срещу коронавируса и в предстоящата важна разяснителна кампания за характеристиките на ваксините.

В хода на заседанието здравният министър Костадин Ангелов отбеляза огромното значение на регламентираното от правителството днес издаване на електронни направления и електронни рецепти в настоящата епидемична ситуация, при която извършването на преглед е силно затруднено.

„Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК“, уточни Ангелов.

Той допълни, че същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.

И още, и още...

И днес правителството взе ред решения, с които се увеличава размерът на разходите, които министерствата могат да поемат за бюджетната 2020-а като ангажимент, както и раздаде допълнителни милиони. С 2,5 млн. лв. ще бъде увеличен максималният размер на ангажиментите за разходи по бюджета на Министерство на енергетиката. Промяната се налага във връзка със сключено споразумение между Министерството на енергетиката и Международната банка за възстановяване и развитие, според което финансовата институция ще окаже техническа помощ на България при подготовка на териториалните планове за преход във връзка със Зелената сделка в осем енергийно интензивни региона на страната - Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище.

Лъвският пай обаче отива за военните. Министерството на отбраната пък ще може да поеме разходи за близо 200 милиона лева. Не се уточнява за какво. От съобщението на МС се разбира само, че вероятно става въпрос за обезпечаване на вече сключени договори.

Има и още за МО: МС одобри допълнителни разходи в размер на 2,7 млн. лв."за придобиване, поддръжка и ремонт на въоръжение и техника, и строително-ремонтни дейности", които "ще спомогнат за преодоляване на дефицита от ключови способности на въоръжените сили".

С друго правителствено постановление по бюджета на МО за настоящата година се одобряват допълнителни разходи в размер на 50 000 000 лева за реализация на инвестиционен проект "Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски".

Одобрени бяха и допълнителни разходи по бюджета на МВР- до 10 000 000 лв. и са за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи.

От бюджета на Министерството на икономиката пък ще се предоставят до 758 665 лева с ДДС на Плевен - за ремонт и реконструкция на общински път, свързващ републикански път I-3 "Бяла - Ботевград".

Правителството отпусна 3 078 23 8 лева за осигуряване на дейностите по 9 национални програми, свързани с развитие на образованието.

Допълнителни разходи в размер на 81 200 лв. по бюджета на Министерството на правосъдието бяха одобрени за възстановяване на направените от министерството разходи по изплащане на обезщетения на граждани и юридически лица, пострадали от бавно правосъдие.

С 2 милиона лева ще се финансира изграждане на нов български образователен и културен център в Будапеща.