Така наречената доброволна казарма вече е факт - парламентът прие окончателно промени в закона за резерва на въоръжените сили, с които всеки български гражданин на възраст до 40 г. може да се запише доброволец в армията за период от 6 месеца. Срещу това той ще получи договор, заплата, а държавата ще му плаща социалните и здравните осигуровки, докато служи. 

Целта - армията да се пребори с недокомплекта - по последни данни свободните щатове за войници са над 5000. Планът е годишно през този вид казарма да преминават 600 души. Това - по предварителни разчети, ще струва на бюджета, тоест на данъкоплатците, над 8 млн. лв. годишно. 

Доброволците ще могат да бъдат изпращани и на мисии в чужбина, а след службата ще остават в резерва на въоръжените сили. За всяка година, в която са на разположение, ще получават по една заплата от армията годишно. 

Освен да нямат навършени 40 години, кандидат-войниците ще трябва да имат поне основно образование. Няма ограничение, ако доброволците са с двойно гражданство. 

В закона беше прецизирано и задължителното военно обучение за учениците. То ще се провежда в рамките на 10 учебни часа, преподавателите ще са военнослужещи или служители на военното министерство, а времето за това обучение ще е в часа на класа, става ясно от промените в закона. Съдържанието, редът и начинът за провеждането на обучението ще се определят с наредба, която трябва да напише Министерският съвет. Досега военното обучение беше за учениците от 9 и 10 клас и то съществува от години.

Идеята за доброволната казарма е прелюдия към искането на Каракачановата партия за връщане на отменената наборна задължителна военна служба. 

Припомняме, че в Европа само в 7 страни има наборна казарма, а единствените държави, които са върнали казармата, след като веднъж са я отменили, са Литва и Финландия. И в двата случая - заради повишена заплаха от агресия от страна на Русия.