Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Така наречената доброволна казарма вече е факт - парламентът прие окончателно промени в закона за резерва на въоръжените сили, с които всеки български гражданин на възраст до 40 г. може да се запише доброволец в армията за период от 6 месеца. Срещу това той ще получи договор, заплата, а държавата ще му плаща социалните и здравните осигуровки, докато служи. 

Целта - армията да се пребори с недокомплекта - по последни данни свободните щатове за войници са над 5000. Планът е годишно през този вид казарма да преминават 600 души. Това - по предварителни разчети, ще струва на бюджета, тоест на данъкоплатците, над 8 млн. лв. годишно. 

Доброволците ще могат да бъдат изпращани и на мисии в чужбина, а след службата ще остават в резерва на въоръжените сили. За всяка година, в която са на разположение, ще получават по една заплата от армията годишно. 

Освен да нямат навършени 40 години, кандидат-войниците ще трябва да имат поне основно образование. Няма ограничение, ако доброволците са с двойно гражданство. 

В закона беше прецизирано и задължителното военно обучение за учениците. То ще се провежда в рамките на 10 учебни часа, преподавателите ще са военнослужещи или служители на военното министерство, а времето за това обучение ще е в часа на класа, става ясно от промените в закона. Съдържанието, редът и начинът за провеждането на обучението ще се определят с наредба, която трябва да напише Министерският съвет. Досега военното обучение беше за учениците от 9 и 10 клас и то съществува от години.

Идеята за доброволната казарма е прелюдия към искането на Каракачановата партия за връщане на отменената наборна задължителна военна служба. 

Припомняме, че в Европа само в 7 страни има наборна казарма, а единствените държави, които са върнали казармата, след като веднъж са я отменили, са Литва и Финландия. И в двата случая - заради повишена заплаха от агресия от страна на Русия.

Коментари

Darina Ivanova's picture
Darina Ivanova
SummerDreams

.

А така! Задължителен да стане от училище, че много разнежване има в последните години!

Никога не съм харесвал МВРО, но за това...

....решение на Парламента ги подкрепям изцяло!

искам

пак да съм войник, щото презервативите на войниците не се огъваха, въпреки брома в храната. Дали ще ме вземат , като съм на 73 години? А сега сериозно - казармата беше година и половина загубено време от живота ми.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Первите акорди на ЛУМПЕНиада

Первите акорди на ЛУМПЕНиада "Каракачанка" издрънчаха! Сега ще чакаме ОПА-А-А-А!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.